Pri Rainerovej chate bude opäť betlehem zo snehu, ale práce komplikuje vietor

0
109

2.1.2020 (Webnoviny.sk) – Aj v tomto roku bude Starolesnianskej poľane pri Rainerovej chate vo Vysokých Tatrách dominovať betlehem zo snehu. Chatár Peter Petras starší na ňom začal pracovať pred týždňom. Hotový by mal byť do 6. januára, keď sa pri ňom uskutoční 21. ročník Trojkráľového poludnia.

Urobili sme korpus vysoký 3,5 metra. Následne sme čakali, kým sneh trošku zmäkne, lebo bol veľmi suchý, až tak som teraz, v novom roku, z neho mohol začať vyrezávať postavy,“ povedal pre SITA každoročný stavbár betlehemu. Podľa Petrasa by mohol byť dokončený počas víkendu.

Komplikácie s počasím

Tentokrát práce na tradičnej snehovej ozdobe okolia chaty komplikoval vietor. „Najprv sme postavili konštrukciu, ale silný vietor nám ju zobral, no podarilo sa nám ju opraviť,“ vysvetlil Petras.

Niekoľkokrát v minulosti už bol betlehem o takomto čase postavený. Aj v týchto dňoch preto chatu, nazývanú aj útulňa, navštevujú viacerí turisti.

Je ich veľmi veľa. Väčšina z nich má záujem o Tatranský ľadový dóm a pri tejto príležitosti prídu aj sem na chatu a očakávajú, že tu už máme nejaké sochy. Žiaľ, zasa nás sklamalo počasie,“ poznamenal Petras, podľa ktorého si budú môcť snehovú atrakciu spolu s folklórnym programom návštevníci vychutnať práve počas podujatia na Troch kráľov.

Socha nosiča

Medzitým už tatranský chatár začal pracovať aj na podstavci pre ďalšiu tradičnú sochu, vysokohorského nosiča. „Už som ho mal hotový, ale rozdupali mi ho deti turistov,“ skonštatoval s tým, že viacerí rodičia s deťmi si nevšímajú ani zábrany či upozornenia, tie podľa neho deti často odstránia či zničia.

Najstaršiu chatu vo Vysokých Tatrách postavil v roku 1863 Ján Juraj Rainer. Po postavení chaty Kamzík v roku 1884 zanikla, obnoviť sa ju podarilo až v roku 1998, odkedy slúži verejnosti. Jej chatárom je v súčasnosti Peter Petras mladší.

Viac k témam: betlehem, Rainerova Chata
Zdroj: Webnoviny.sk – Pri Rainerovej chate bude opäť betlehem zo snehu, ale práce komplikuje vietor © SITA Všetky práva vyhradené.