Prezidenta Bolsonara budú vyšetrovať pre výroky o AIDS v spojitosti s plnou zaočkovanosťou

0
54

4.12.2021 (Webnoviny.sk) – Sudca brazílskeho najvyššieho súdu Alexandre de Moraes v piatok nariadil, aby bol prezident Jair Bolsonaro vyšetrovaný pre komentáre spájajúce vakcíny proti koronavírusu s chorobou AIDS, ktoré lekári a vedci odmietli.

Bolsonaro 24. októbra vo vysielaní uviedol, že podľa oficiálnych správ britskej vlády existujú náznaky, že u plne zaočkovaných ľudí sa AIDS vyvíja oveľa rýchlejšie, ako sa očakávalo. Facebook a Instagram príspevky s týmto tvrdením o niekoľko dní stiahli s tým, že porušujú ich pravidlá. Brazílsky prezident, ktorý sa nedal zaočkovať a často vystupuje proti vakcinácii, sa bráni tým, že iba citoval článok zverejnený v časopise Exame.

Mnohí sa však na vyšetrovanie dívajú s rozpakmi. Najvyšší prokurátor v krajine Augusto Aras, ktorý má preskúmať obvinenia proti Bolsonarovi, iba zriedka robí kroky namierené proti prezidentovi. V minulosti napriek výzvam senátneho výboru nezačal vyšetrovanie toho, ako Bolsonaro riešil pandémiu koronavírusu.

V jej doterajšom priebehu v Brazílii zomrelo na ochorenie COVID-19 viac ako 610-tisíc ľudí. Viac obetí pandémie majú iba Spojené štáty.

Viac k témam: Koronavírus, Šírenie nepravdivej informácie, Vyšetrovanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezidenta Bolsonara budú vyšetrovať pre výroky o AIDS v spojitosti s plnou zaočkovanosťou © SITA Všetky práva vyhradené.