Prešovský bytový dom bol pred výbuchom plynu rekonštruovaný, hasiči s úpravami nesúhlasili

0
222

7.12.2019 (Webnoviny.sk) – Bytový dom, v ktorom v piatok vybuchol plyn, prešiel v roku 2017 rekonštrukciou. Stavebné úpravy celého bytového domu hasiči neodsúhlasili. Konštatovali, že došlo k porušeniu niektorých predpisov, a to mohlo podľa krajského riaditeľa Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Jána Goliaša spôsobiť pád schodiska.

Z tohto dôvodu sa hasiči nemohli dostať dovnútra bytového domu a evakuovať ľudí. Príčinu tragédie rieši vyšetrovací tím, no podľa Goliaša rozhodne súvisí s rekonštrukciou plynu.

Bolo tam možno prerazenie plynu vonku a následne sa ten plyn niekde hromadil. Väčšinou to ide stúpačkami,“ doplnil. Dodal, že bytovka je podľa neho odsúdená na zánik.

Podľa evidencie mesta žilo v bytovom dome 96 ľudí. Hasiči zo zhorenej bytovky evakuovali 39 obyvateľov, ktorých na mieste ošetrili a niektorých odviezli do nemocnice. Celkovo malo byť aj z okolitých domov evakuovaných zhruba 220 ľudí.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Výbuch plynu v bytovom dome v Prešove (fotografie)

Požiar, ktorý vznikol v piatok 6. decembra po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, sa podarilo úplne uhasiť v sobotu ráno o siedmej hodine. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky. V Prešove je vyhlásená mimoriadna situácia.

Viac k témam: výbuch plynu
Zdroj: Webnoviny.sk – Prešovský bytový dom bol pred výbuchom plynu rekonštruovaný, hasiči s úpravami nesúhlasili © SITA Všetky práva vyhradené.