Použitie slzného plynu voči demonštrantkám nebolo správne, primátor Varšavy odsúdil kroky polície

0
171

19.11.2020 (Webnoviny.sk) – Varšavský primátor skritizoval políciu za to, že v stredu večer použila slzný plyn na účastníkov demonštrácie proti sprísneniu interrupcií, na ktorej sa zúčastnili prevažne ženy.

“Slzný plyn proti ženám? Naozaj, Poľská polícia? Použitie priameho nátlaku musí byť odôvodnené a primerané, musí ísť o poslednú možnosť. Verím, že nebol dôvod použiť ho proti demonštráciám žien a mládeže. Policajtov bolo oveľa viac ako protestujúcich,” napísal Rafal Trzaskowski na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter. Stredajšia demonštrácia bola menšia ako mnohé predošlé protesty z ostatných týždňov.

Protesty, ktoré vedú ženy, sa konajú v Poľsku odvtedy, čo minulý mesiac ústavný súd rozhodol, že umelé prerušenie tehotenstva v prípade vážnej vady plodu je protiústavné, čo v podstate takmer úplne zakázalo interrupcie. Masové demonštrácie dosiaľ zabránili vláde v presadení rozsudku.

Viac k témam: demonštrácia, interrupcia, policajné násilie, slzný plyn
Zdroj: Webnoviny.sk – Použitie slzného plynu voči demonštrantkám nebolo správne, primátor Varšavy odsúdil kroky polície © SITA Všetky práva vyhradené.