Poslanci sa majú pýtať na pochybenia Tomanovej, Zastavme korupciu zaujíma aj stretnutie s Kočnerom

0
96

28.4.2020 (Webnoviny.sk) – Nadácia Zastavme korupciu vyzvala členov ľudskoprávneho výboru Národnej rady SR (NR SR), aby sa komisárky pre deti Viery Tomanovej opýtali na jej pochybenia. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Poslancom výboru nadácia odporúča konfrontovať Tomanovú, prečo odporúčala právne služby konkrétneho prominentného právnika, dávala rodičom rady, aby nerešpektovali rozhodnutia súdov aj s podozrením, že zamestnáva svojho švagra na úrade. Tomanová bude v utorok 28. apríla prezentovať členom Výboru NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny svoju činnosť za rok 2019.

Odporúčala prominentného právnika

V utorok bude Tomanová pred poslancami výboru pre ľudské práva prezentovať svoju činnosť za minulý rok. Poslancov Národnej rady sme vyzvali, aby sa jej pri tejto príležitosti popýtali hneď na niekoľko pochybení, ktorých sa podľa nás dopustila,” uvádza nadácia na sociálnej sieti.

Od poslancov konkrétne žiada, aby sa Tomanovej pýtali, prečo odporúčala matke dieťaťa namiesto pomoci úradu služby konkrétneho prominentného právnika. Dokazuje to zvuková nahrávka, ktorú nadácia zverejnila v jej investigatívnej relácii Cez čiaru.

Rozporuplné rady komisárky

Rozporuplné majú byť podľa nadácie aj niektoré rady komisárky pre deti, keď mala rodičom radiť nerešpektovať rozhodnutia súdov. Tiež postoj Tomanovej, ktorá nechce vysvetliť, či zamestnáva svojho švagra. Nadácia tiež pripomína, že v čase prepuknutia kauzy okolo centra pre drogovo závislých mladistvých Čistý deň sa stretla aj s Marianom Kočnerom, ktorý je obžalovaný z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Komisár pre deti sa podieľa na ochrane práv detí podporou a presadzovaním práv priznaných dieťaťu podľa Dohovoru o právach dieťaťa a medzinárodnými zmluvami, ktorými je Slovenská republika viazaná. Na rozdiel od ostatných orgánov ochrany práv sa komisár zaoberá výlučne právami detí. Prípady alebo situácie, v ktorých môže komisár pre deti pomôcť, vymedzujú ustanovenia zákona.

Viac k témam: Národná rada SR, Úrad Komisára pre deti
Zdroj: Webnoviny.sk – Poslanci sa majú pýtať na pochybenia Tomanovej, Zastavme korupciu zaujíma aj stretnutie s Kočnerom © SITA Všetky práva vyhradené.