Poľský parlament bude mať bezprecedentné prázdniny, poslanci zasadnú až po voľbách

0
252

11.9.2019 (Webnoviny.sk) – Poľský parlament bude mať bezprecedentné prázdniny a poslanci zasadnú až po voľbách v polovici októbra. Stane sa tak na návrh vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorý vyvolal otázky o jeho zámeroch.

Viac času na kampaň pre poslancov

Posledná schôdza končiaceho parlamentu sa začala v stredu a bude zahŕňať odvolávanie ministra spravodlivosti Zbigniewa Ziobra. Od štvrtka potom parlament preruší svoju činnosť a zasadne až 15. a 16. októbra.

Strana PiS odôvodňuje svoj krok snahou získať viac času na kampaň pre poslancov, avšak opozícia ju podozrieva, že vládni konzervatívci by mohli po parlamentných voľbách, ktoré sa v Poľsku konajú 13. októbra, chystať nejaké neočakávané kroky. Niektorí opoziční poslanci si myslia, že PiS chce oddialiť prijatie legislatívy, ktorá by im mohla ubrať voličov.

Odvolanie ministra Ziobra

Stane sa tak vôbec prvý raz v ére demokratického Poľska, čo sa odchádzajúci poslanci zídu na parlamentnej schôdzi po voľbách.

Hlasovanie o budúcnosti poľského ministra vnútra je naplánované na stredu v noci. Opozičné stranu chcú Ziobra odvolať pre nenávistnú internetovú kampaň jeho bývalého námestníka proti sudcom kritickým voči vláde.

Viac k témam: poľský parlament
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľský parlament bude mať bezprecedentné prázdniny, poslanci zasadnú až po voľbách © SITA Všetky práva vyhradené.