Poľský najvyšší súd uznal víťazstvo Andrzeja Dudu v prezidentských voľbách, nepomohli ani tisícky sťažností

0
171

3.8.2020 (Webnoviny.sk) – Najvyšší súd v Poľsku v pondelok potvrdil znovuzvolenie Andrzeja Dudu do funkcie prezidenta krajiny. V rozhodnutí uviedol, že sťažnosti týkajúce sa platnosti júlových prezidentských volieb nepostačujú na zrušenie ich výsledkov. Štyridsaťosemročný Krakovčan tak bude môcť vo štvrtok zložiť sľub pred poslancami poľského parlamentu.

Súd sa zaoberal približne šiestimi tisíckami sťažností od voličov a členov tímu Dudovho oponenta – varšavského primátora Rafala Trzaskowského z centristickej proeurópskej Občianskej platformy (PO), ktorej zástupcovia tvrdili, že “celé voľby boli nespravodlivé”.

Duda získal vo voľbách 12. júla 51,03 % hlasov, ktoré mu zabezpečili druhé päťročné obdobie vo funkcii. Trzaskowski prilákal 48,97 % voličov. Občianska platforma vyhlásila, že Dudu podporovali štátne médiá i vláda, pričom jeho súpera sa snažili zdiskreditovať. Takisto uviedli, že mnohí voliči zo zahraničia nemohli využiť svoj hlas, keďže im v dôsledku slabej organizácie včas neposlali hlasovací lístok.

Podľa Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) bolo usporiadanie volieb profesionálne. Dodala však, že verejnoprávny vysielateľ slúžil ako nástroj pre kampaň Dudu.

Viac k témam: poľský parlament, poľský prezident, prezidentské voľby v Poľsku, sťažnosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Poľský najvyšší súd uznal víťazstvo Andrzeja Dudu v prezidentských voľbách, nepomohli ani tisícky sťažností © SITA Všetky práva vyhradené.