Politici reagujú na správu o úmrtí kardinála Tomka. Prezidentka vyzdvihla jeho pomoc ľuďom, ktorých prenasledovali komunisti

0
57

8.8.2022 (Webnoviny.sk) – Odchodom kardinála Jozefa Tomka strácame človeka, ktorý vždy pamätal na Slovensko a jeho záujmy, ktorý pomohol množstvu ľudí utekajúcim pred komunistickým režimom, a ktorý nám do posledných chvíľ svojho naplneného života dodával optimizmus a nádej, že všetky krízy zvládneme.

Prenasledovaný režimom

Vo svojom profile na sociálnej sieti to v súvislosti s úmrtím kardinála Tomka uviedla na sociálnej sieti prezidentka Zuzana Čaputová. Kardinál Tomko zomrel v pondelok v skorých ranných hodinách vo svojom bydlisku v Ríme vo veku 98 rokov.

Prezidentka sa osobne stretla s kardinálom Tomkom v decembri 2020 počas jej návštevy Vatikánu. „Napriek svojmu vysokému veku pôsobil povzbudzujúco a odhodlane. Kardinál Tomko je jedným zo zakladateľov kolégia, ktoré bolo v časoch totality jedným z útočísk pre našich duchovných v Ríme. Aj keď sa po roku 1948 nemohol vrátiť, s domovom udržiaval živý kontakt, aktívne pracoval pre Slovensko a hovoril o ňom vždy s hrdosťou. Úprimnú sústrasť všetkým blízkym. Česť jeho pamiatke,” dodala Čaputová.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Prínos pre slovenský národ

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) si pripomenul kardinála Jozefa Tomka na sociálnej sieti. Heger označil svoje stretnutie s kardinálom Tomkom počas svojej marcovej cesty vo Vatikáne za vzácny moment.

Zdôraznil, že Tomko sa počas svojho života stal významnou osobnosťou, ktorá vplývala na nielen na slovenské, ale i svetové cirkevné dianie. Za jeho službu mu Heger vyjadril vďaku i uznanie.

„Jeho osobnosť je významným prínosom nielen pre slovenský národ, ale aj pre celý duchovný svet,” uviedla na sociálnej sieti strana Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Osobnosť duchovného života

Ku spomienke na zosnulého kardinála sa pridala aj ďalšia koaličná strana Sme rodina. „Hnutie Sme rodina vyjadruje úprimnú sústrasť rodine a blízkym nášho posledného slovenského kardinála vo Vatikáne kardinálovi Jozefovi Tomkovi. Počas svojho pôsobenia vo Vatikáne sa stal signatárom iniciatívy na vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme – ustanovizne na výchovu kňazského dorastu a zároveň i strediska náboženského a kultúrneho života Slovákov v zahraničí. Ďakujeme za jeho celoživotnú prácu, ktorú zasvätil pomoci ľuďom a vedeniu mladých ľudí na ceste k viere,” uviedla na sociálnej sieti strana.

Podľa strany Za ľudí Slovensko úmrtím kardinála stráca historickú osobnosť duchovného života. „Bol významnou duchovnou osobnosťou na Slovensku, ale aj v celom svete cez svoje pôsobenie pri Svätej stolici. Ešte aj vo vysokom veku ako emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov otec kardinál Tomko dôstojne zastupoval Slovensko v Ríme. Jeho skutky misijnej práce po celom svete aj slová viery mali veľkú váhu a boli oporou predovšetkým pre veriacich doma na Slovensku. Jeho život bol príkladom viery, pokory a skromnosti a príkladom pre nové generácie duchovných lídrov,” informovala strana na sociálnej sieti.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Otváral dvere do Vatikánu

Mimoparlamentné Kresťanskodemokratické hnutie vyzdvihlo prínos kardinála Tomka nielen pre Slovensko, ale pre celý svet.

„Ďakujeme vám za vašu neúnavnú službu a duchovné sprevádzanie. Vaša múdrosť a ekumenický prínos pri zbližovaní cirkví i národov zanechala dôležitý odkaz, ako sa má spoločnosť spájať a nie rozdeľovať,” uviedlo hnutie. Ku kondolenciám sa pridal aj líder strany Hlas – sociálna demokracia Peter Pellegrini.

„Patril medzi najvýznamnejších predstaviteľov slovenskej cirkvi vo Vatikáne, kde svojou múdrosťou a rešpektom otváral dvere predstaviteľom Slovenskej republiky na stretnutia u Svätého Otca. Ľudia ako on, spájajúci národ, ktorý je dnes rozvadený a rozhašterený, budú chýbať. Česť jeho pamiatke,” uviedol Pellegrini.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Kardinál, Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Politici reagujú na správu o úmrtí kardinála Tomka. Prezidentka vyzdvihla jeho pomoc ľuďom, ktorých prenasledovali komunisti © SITA Všetky práva vyhradené.