Počet obetí po záplavách v Nemecku a Beneluxe môže ešte porásť, stále hľadajú nezvestných

0
114

17.7.2021 (Webnoviny.sk) – Počet obetí ničivých povodní v západnom Nemecku a Beneluxe v sobotu stúpol na minimálne 150 mŕtvych. Záchranné zložky sa naďalej usilujú nájsť nezvestných a zabrániť ďalším škodám.

Voda začala ustupovať

Podľa polície dosiaľ viac ako 90 osôb zahynulo v západonemeckom okrese Ahrweiler v spolkovej krajine Porýnie-Falcko a úrady sa obávajú, že počet obetí bude pribúdať.

Ďalších 43 obetí dosiaľ potvrdili v susednom Severnom Porýní-Vestfálsku, najľudnatejšej nemeckej spolkovej krajine, a ďalších najmenej 20 osôb prišlo o život v Belgicku.

Vo väčšine postihnutých oblastí voda začala ustupovať. Kompetentné orgány sa však obávajú, že v osobných i nákladných automobiloch, ktoré voda zmietla, sa môžu nachádzať ďalší mŕtvi.

Cesta prezidenta

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier má na sobotu naplánovanú cestu do Erftstadtu juhozápadne od Kolína nad Rýnom, kde sa v piatok udiala hrôzostrašná prírodná katastrofa.

Záplavy spôsobili obrovský zosuv pôdy, ktorý zničil množstvo domov. Letecké zábery ukazovali vznik masívnej jamy.

Podpora rodinám

Spomenutý Steinmeier sľúbil podporu rodinám obetí i mestám čeliacim značným škodám. Zároveň vyzval na väčšie úsilie v boji proti globálnemu otepľovaniu.

Podľa odborníkov by takéto prírodné katastrofy mohli byť pre klimatickú zmenu čoraz častejšie.

Okrem Nemecka napáchali povodne rozsiahle materiálne škody aj v Belgicku, Holandsku, Luxembursku, Francúzsku a Švajčiarsku.

Viac k témam: obete, povodne, prírodná katastrofa, záplavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet obetí po záplavách v Nemecku a Beneluxe môže ešte porásť, stále hľadajú nezvestných © SITA Všetky práva vyhradené.