Platíte za vedenie účtu? Poradíme vám, ako platiť menej!

0
884
platba za vedenie uctu

Máte uložené peniaze v banke a platíte za vedenie účtu veľké peniaze? V dnešnej dobe, kedy ľudia nemajú peniaze nazvyš, vám poradíme, ako ušetriť a ako za vedenie účtu platiť menej!

Viete, za čo platíte?

Ešte pred samotným znížením poplatku za vedenie účtu, je dôležité si uvedomiť, za čo platíte. Každá banka má nastavené aj určité podmienky, ktoré musíte poznať na to, aby ste si poplatok vedeli znížiť. Preto je na začiatok dôležité zistiť si pár informácií o vašej banke.

Dôležitý je prehľad

Je potrebné si vytvoriť prehľad ešte pred vytvorením účtu v banke. Je to samozrejme dôležité aj vtedy, ak máte už dlhodobo účet vytvorený, pretože banky po určitom čase menia svoje podmienky.  Je úplne v poriadku, ak platíte za vedenie účtu mesačne 1-2. Avšak, ak platíte viac ako 5 €, potom to už taká zanedbateľná čiastka nie je, pretože ročne miniete viac ako 60 € len za vedenie účtu.

1 Platíte za vedenie účtu? Poradíme vám, ako platiť menej!

Podmienky na zníženie poplatku

Prečo za vedenie účtu vôbec platíte, ak za vytvorenie a zrušenie účtu neplatíte nič? V súčasnosti za vedenie účtu môžete platiť od 0 – 8 €. Záleží to od toho, v akej banke ste. Väčšinou by založení a vedení účtu sa do úvahy berie váš príjem na účte, inkasá, trvalé príkazy, platby platobnou kartou, využívanie produktov banky alebo sporenie či úvery. Preto si vyberte takú banku, ktorá najviac vyhovuje vám, nie tú, o ktorej ste počuli v televízií.

Čo tým myslíme? Ak vám mesačne chodí na účet napríklad 500 €, preferujete skôr platbu kartou, vyberáte si peniaze v tom bankomate, ktorý vám je najbližšie, máte nastavený trvalý príkaz a využívate internetbanking, potom si vyberte takú banku, ktorá je pre vás najvýhodnejšia a ponúka vám práve toto. Viete prečo? Banky zväčša ponúkajú účty zdarma, ak splníte tieto podmienky:

  1. Mesačne vám príde na účet aspoň 400 €.
  2. Mesačne zaplatíte kartou aspoň 70 €.
  3. Ak je váš vklad vo výške min. 20,000 €.
  4. Ak na sporiacom účte máte aspoň 10,000 €.
  5. Aktívne využívate účet alebo platobnú kartu a zároveň aj ďalšie produkty banky.
  6. A ak ste študent, väčšinou máte účet zdarma.

Samozrejme  sa tieto sumy môžu v každej banke meniť. Preto opäť platí pravidlo, aby ste si robili nielen celkový prehľad ale tiež aj priebežný prehľad podmienok banky. A najmä uistite sa či práve tá banka, v ktorej momentálne ste, je tá ideálna pre vás.

2 Platíte za vedenie účtu? Poradíme vám, ako platiť menej!Ďalšie výhody v banke

Okrem vedenia účtu zdarma, ponúkajú banky ďalšie výhody. Napríklad, ak vyberáte peniaze z bankomatu často, veľkou výhodou môžu byť práve výbery zdarma alebo za veľmi nízku sumu. Ďalej je to aplikácia banky v mobile, kde viete platby realizovať rýchlo, poprípade si pozrieť váš stav účtu. Rovnako, môžu byť SMS zdarma, pri každej realizovanej platbe. Určite berte do úvahy aj otváracie hodiny banky, aj to koľko pobočiek banka má, na akých miestach má rozmiestnené bankomaty a ďalšie podobné informácie, ktoré vám môžu ušetriť peniaze a čas.