Pamiatku hrdinov SNP si na vojenskej prehliadke v Banskej Bystrici uctia stovky vojakov

0
262

11.8.2019 (Webnoviny.sk) – Na vojenskej prehliadke, ktorá sa uskutoční 29. augusta v Banskej Bystrici pri príležitosti 75. výročia Slovenského národného povstania, sa zúčastní viac ako 1 500 vojakov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa ministerstva obrany Danka Capáková.

Vojaci si chcú takýmto spôsobom uctiť pamiatku hrdinov, ktorí bojovali za rovnaké princípy a idey, ktoré sú dnes piliermi vojenských tradícií Slovenskej republiky – boj za mier, demokraciu, rovnosť a predovšetkým boj proti fašizmu.

„Táto vojenská prehliadka nemá žiadnym spôsobom demonštrovať silu či podporovať vojenské riešenia konfliktov. Má byť však ukážkou toho, že tak ako naši starí rodičia boli pripravení postaviť sa so zbraňami v ruke za svoj národ a slobodu, tak sú aj naše ozbrojené sily pripravené chrániť záujmy Slovenskej republiky a jej občanov,“ vysvetlil minister obrany SR Peter Gajdoš.

Pozemné aj vzdušné sily

Zároveň zdôraznil, že vojenská prehliadka je vynikajúcou príležitosťou, aby občania mohli vidieť pokrok v modernizácii ozbrojených síl.

Ako ďalej uviedol zástupca náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl SR a veliteľ vojenskej prehliadky genmjr. Miroslav Lorinc, na prehliadke sa zúčastní viac ako 1 500 vojakov, ktorí budú rozdelení do viac ako 30 peších celkov.

„Zastúpenie budú mať tak pozemné, ako aj vzdušné sily, príslušníci síl pre špeciálne operácie, Vojenskej polície a samozrejme aj našej Akadémie ozbrojených síl v Liptovskom Mikuláši,“ povedal.

Tri historické celky

Na prehliadke bude aj viac ako 200 kusov techniky, pozemnej aj leteckej. Súčasťou budú aj vojenské výsadky príslušníkov 5. pluku špeciálneho určenia zo Žiliny a tiež Vzdušných síl Ozbrojených síl SR.

V rámci vojenskej prehliadky, ktorá bola naposledy v uliciach Bratislavy pred viac ako desiatimi rokmi, sa predstavia aj tri historické celky pripomínajúce odbojárov Slovenského národného povstania. „Aj týmto spôsobom im chceme vzdať hold a poukázať na ich význam z pohľadu našej histórie a zachovávania odkazu vojenských tradícií,“ vysvetlil Lorinc.

Vojenská prehliadka je v rámci celonárodných osláv schválených vládou SR naplánovaná vo štvrtok 29. augusta od 15-tej hodiny. Koncom augusta sa ešte predtým vo večerných hodinách uskutoční jej generálny nácvik tak, aby čo najmenej obmedzil obyvateľov Banskej Bystrice.

Viac o téme: Oslavy 75. výročia SNP

Viac k témam: minister obrany SR, Múzeum SNP v Banskej Bystrici, Oslavy 75. výročia Slovenského národného povstania (SNP), Ozbrojené sily SR, SNP Slovenské národné povstanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Pamiatku hrdinov SNP si na vojenskej prehliadke v Banskej Bystrici uctia stovky vojakov © SITA Všetky práva vyhradené.