OSN si pripomína 75. výročie existencie mierových síl, do oblastí konfliktov už vyslala vyše dva milióny vojakov

0
27

27.5.2023 (SITA.sk) – Organizácia Spojených národov (OSN) vyslala za uplynulých 75 rokov viac ako dva milióny príslušníkov mierových síl, aby krajinám pomohli zbaviť sa konfliktov.

Dnes OSN čelí novým výzvam vo viac ako desiatke konfliktných oblastí, kde sú operácie mierových síl. Problémom je násilnejšie prostredie, dezinformačné kampane a rozdelený svet, čo bráni konečnému cieľu, a to úspešnému obnoveniu stabilných vlád.

O život prišlo vyše 4-tisíc príslušníkov

OSN si pripomína 75. výročie existencie mierových síl a Medzinárodný deň mierových síl Organizácie Spojených národov. Uskutoční slávnosť na počesť viac ako 4 200 príslušníkov mierových síl, ktorí prišli o život od roku 1948.

Vtedy Bezpečnostná rada OSN urobila historické rozhodnutie a poslala vojenských pozorovateľov na Blízky východ, aby dohliadali na implementáciu izraelsko-arabských dohôd o prímerí.

História dramatického rastu

Generálny tajomník OSN António Guterres označil príslušníkov mierových síl za „bijúce srdce nášho záväzku voči mierovejšiemu svetu“.

Mierové operácie OSN majú históriu dramatického rastu. Na konci studenej vojny začiatkom 90. rokov minulého storočia bolo vo svete 11-tisíc príslušníkov mierových síl. V roku 2014 pôsobilo v šestnástich mierových operáciách 130-tisíc príslušníkov mierových síl. V súčasnosti pôsobí v dvanástich oblastiach konfliktov v Afrike, Ázii, Európe a na Blízkom východe 87-tisíc mužov a žien.

Viac k témam: Generálny tajomník OSN, Mierové sily, Vojnové konflikty
Zdroj: SITA.sk – OSN si pripomína 75. výročie existencie mierových síl, do oblastí konfliktov už vyslala vyše dva milióny vojakov © SITA Všetky práva vyhradené.