Olovo môže vážne poškodiť mozog, podľa štúdie mu mohlo byť vystavené každé tretie dieťa

0
145

1.8.2020 (Webnoviny.sk) – Každé tretie dieťa mohlo byť vystavené jedovatému olovu, ktoré môže spôsobovať nezvratné poškodenia, konštatuje nová štúdia o súvisiacich globálnych rizikách, informuje spravodajský portál BBC.

Detský fond OSN (UNICEF) a mimovládna organizácia Pure Earth odhadujú, že zasiahnutých môže byť asi 800 miliónov detí, najmä z krajín s nízkymi a strednými príjmami. Takmer polovica celosvetového odhadu pripadá na južnú Áziu.

Toxický dym a prach

Hlavnými zdrojmi otravy olovom sú nesprávne recyklované olovené batérie, ťažba a farby, uvádza správa. Jej autori vychádzali z údajov Institute of Health Metrics and Evaluation (IHME) Washingtonskej univerzity, ktorý získal výsledky krvných testov desiatok tisíc detí z celého sveta.

Počet vozidiel v krajinách s nízkymi a strednými príjmami sa od roku 2000 strojnásobil, čo viedlo k ostrému nárastu recyklovania olovených akumulátorov, často nebezpečnými spôsobmi,” vyjadril sa pre BBC Nicholas Rees, jeden z autorov správy.

Pri neregulovanej, často nelegálnej recyklácii otvárajú obaly batérií, pričom na zem vylievajú kyselinu a do vzduchu uniká olovený prach, v otvorených peciach tavia olovo, čo produkuje toxický dym a prach, ktoré kontaminujú okolie.

Riziko hrozí najmä bábätkám

Deti podľa expertov, po zohľadnení pomeru veľkosti tela, prijmú päťkrát viac jedla, tekutín a vzduchu, ako dospelí. “To znamená, že môžu absorbovať viac tohto silného neurotoxínu,” uvádzajú odborníci v správe, pričom upozorňujú, že vysoké riziko hrozí najmä bábätkám a deťom do päť rokov, pretože im to môže poškodiť mozgy skôr, ako sa stihnú úplne vyvinúť, čo môže viesť k celoživotným neurologickým, kognitívnym a fyzickým poškodeniam.

Olovo je silný neurotoxín, ktorý aj v prípade vystavenia nízkym hladinám, spájajú so znižovaním IQ, neschopnosťou udržať dlhšie pozornosť alebo potenciálne násilným – či dokonca kriminálnym – správaním v neskoršom živote,” konštatujú.

Najhoršia situácia je podľa autorov štúdie v Indii, kde malo vyše 275 miliónov detí viac ako päť mikrogramov olova na deciliter krvi. U detí žijúcich v blízkosti dielní na recykláciu batérií pritom zaznamenali až do 190 mikrogramov olova na deciliter.

Viac k témam: olovo, znečistenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Olovo môže vážne poškodiť mozog, podľa štúdie mu mohlo byť vystavené každé tretie dieťa © SITA Všetky práva vyhradené.