Október na Spiši v znamení hudobných zážitkov

0
248

27.9.2019 (Webnoviny.sk) – Spišské mestá sa  pýšia mnohými pamiatkami. V niektorých z nich sa po dvadsiaty štvrtýkrát uskutoční Medzinárodný hudobný festival MUSICA NOBILIS. Hudba zavíta do ôsmich miest a obcí tohto malebného kraja a ponúkne osem koncertov domácich a zahraničných umelcov a komorných zoskupení.

Sviatok hudby sa začne v piatok  4. októbra v Markušovciach.  Koncerty pokračujú  v Spišskej Kapitule, Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, Smižanoch, Poprade, Spišských Vlachoch a Hrabušiciach. Príďte od 4. – 12. októbra na živé stretnutie s hudbou. 

24. ročník festivalu je prehliadkou špičkových interpretov a komorných zoskupení. Návštevníci sa môžu tešiť na súbory starej hudby LE PETIT CONCERT D’ APOLLON, SOLAMENTE NATURALI, dychový súbor CORNAMUSICA, ENSEMBLE THESAURUM MUSICUM, poprednú  harfistku JANU BOUŠKOVÚ (Česká republika) a VERONIKU VILLÁNYI (Rakúsko) , flautistov TOMÁŠA JANOŠÍKA a ŽOFIU VOKÁLKOVOU (Česká republika), violončelistku HEIDEMARIE MRAVLAG (Rakúsko), organistov MARKA VRÁBLA,   spevákov  –  sopranistku REU SLAWISKI, mezzosopranistku EVU GARAJOVÚ a basistu MATÚŠA TRÁVNIČKA.

Otvárací koncert festivalu zaznie v piatok 4. októbra v historickej obci Markušovce. V miestnom Letohrádku Dardanely, ktorý je významnou pamiatkou rokokovej architektúry,  vystúpi medzinárodné barokové zoskupenie LE PETIT CONCERT D’ APOLLON. Štyria  umelci hrajú na dobových nástrojoch. Komorné zoskupenie založili v roku 2013 na študijnom pobyte na Kráľovskom konzervatóriu v Haagu. Umelcov spája ich spoločný záujem o francúzsku barokovú hudbu. Na koncerte v Markušovciach predstavia skladby hrané na dvore Ľudovíta XIV. vo Versailles. Koncert sa uskutoční o 18.00 h.

V sobotu 5. októbra sa festival presunie do cirkevného mestečka Spišská Kapitula. V neskororománskej katedrále sv. Martina vystúpi súbor  pre starú hudbu SOLAMENTE NATURALI /um. vedúci Miloš Valent/. Na koncerte zaznie aj výber z Levočského pestrého zborníka. Ide o prepis zachovaných prameňov, ktoré sa našli v neďalekej Levoči. Zborník obsahuje domáce a kostolné piesne či tanečné suity. Koncert sa uskutoční o 19.00 h.

V nedeľu 6. októbra festival pokračuje v neďalekej  Spišskej Novej Vsi. Večer v Koncertnej sále Reduty bude patriť  dvom interpretom – poprednej českej harfistke JANE BOUŠKOVEJ a slovenskému flautistovi TOMÁŠOVI JANOŚÍKOVI, členovi orchestra Slovenská filharmónia. Jana Boušková je zatiaľ jedinou harfistkou v histórii Českej republiky, ktorá dosiahla  najvyššie ocenenia na svetových harfových súťažiach – Zlatá medaila v USA International Harp Competition a druhá cena na International Harp Contest v Izraeli. Sólovo vystupovala v newyorskom Lincoln Center, v parížskom  divadle Châtelet, či  na mnohých festivaloch po celom svete.  Pre  nástrojové zoskupenie flauta – harfa nie je veľa pôvodnej hudobnej literatúry. Repertoár pre flautu a harfu  je  rozšírený o transkripcie diel pôvodne komponovaných pre iné nástroje.  Nedeľný koncert sľubuje vypočuť si  dokonalú súhru dvoch nástrojov a vychutnať si umenie dvoch výnimočných interpretov. Koncert sa začne o 18.00 h.

V pondelok 7. októbra bude hudba znieť v Mariánskom kostole v Kežmarku, v meste s dlhou a slávnou históriou. Kežmarskému publiku sa predstaví dychový súbor pre starú hudbu CORNAMUSICA  /um. vedúci Juraj Korec/, ktorý sa profesionálne zaoberá interpretáciou skladieb z obdobia stredoveku, najmä renesancie na kópiách historických nástrojov. Dychové nástroje z obdobia gotiky a renesancie sú dobovými odborníkmi nazývané Musica Alta – vznešená hudba. Koncert vznešenej hudby začne o 19.00 h.

V utorok  8. októbra pokračuje hudobný maratón v Smižanoch. V Rímsko- katolíckom kostole Povýšenia sv. Kríža sa sólovo aj spoločne predstavia tri interpretky – sopranistka REA SLAWISKI a dve umelkyne z Maďarska – harfistka VERONIKA VILLÁNYI a violončelistka HEIDEMARIE MRAVLAG z Rakúska. Koncert zostavený z piesní Wofganga Amadea Mozarta sa začne o 19.00 h.

V stredu 9. októbra sa festival presunie do Popradu. Koncert sa uskutoční v Rímsko-katolíckom kostole sv. Egídia. Diela starých majstrov zaznejú v interpretácii súboru starej hudby ENSEMBLE THESAURUM MUSICUM , ktorý vznikol v roku 2015 v Žiline. Ensemble Thearum Musicum sa predstaví s komorným programom zameraným na piesňovú tvorbu raného baroka anglických, francúzskych a talianskych skladateľov ako  Dowland, Besard,  Monteverdi, Landi a i.. Koncert sa začne o 16,45 h.

Vo štvrtok 10. októbra pozývame do Malého katolíckeho kostolaSpišských Vlachoch. História tohto mesta siaha do 12. storočia. Na predposlednom  festivalovom koncerte sa predstavia dve popredné interpretky z Českej republiky – pôvodom slovenská mezzosopranistka EVA GARAJOVÁ s flautistkou ŽOFIOU VOKÁLKOVOU. Koncert sa začne o 19,00 h.

24. ročník medzinárodného hudobného festivalu vyvrcholí v sobotu 12. októbra v Rímsko-katolíckom kostole sv. VavrincaHrabušiciach organovým recitálom MARKA VRÁBLA. Kostol v Hrabušiciach je pôvodne románsky z polovice 13. storočia. Jeho súčasťou je oltár z dielne Majstra Pavla z Levoče a historický organ umiestnený na chóre kostola z roku 1791. Marek Vrábel, jeden z najvýznamnejších súčasných slovenských organistov strednej generácie zostavil program recitálu z diel viacerých skladateľov – Johanna Sebastiana Bacha, francúzskeho skladateľa Alexandra Pierra Françoisa Boëlyho, Ludwiga van Beethovena a i.. Koncert sa začne o 17,00 h.

Medzinárodný hudobný festival Musica Nobilis prinesie  po dvadsiaty štvrtýkrát klasickú hudbu na Spiš. Aj tento ročník bude prehliadkou popredných interpretov a vrcholom jesenných kultúrnych aktivít v prekrásnom slovenskom regióne.

Vstupenky na koncerty budú v predaji hodinu pred začiatkom, v mieste ich konania.

Festival organizujú: Mestské kultúrne centrum Spišská Nová Ves –  Mestské kultúrne stredisko Kežmarok –  Mesto Poprad – Mestské kultúrne stredisko Spišské Podhradie – Mesto Spišské Vlachy – Obecné kultúrne centrum Smižany – Obec Markušovce – Obec Hrabušice v  spolupráci s  občianskym združením Musica nobilis.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: Musica nobilis

Inzercia

Viac k témam: festival, koncert, Medzinárodný hudobný festival, Musica Nobilis
Zdroj: Webnoviny.sk – Október na Spiši v znamení hudobných zážitkov © SITA Všetky práva vyhradené.