Nový interrupčný zákon ženám nepomôže, myslí si časť Matovičových poslancov a návrh nepodporí

0
137

22.9.2020 (Webnoviny.sk) – Časť poslaneckého klubu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) nepodporí novelu zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje podmienky, za akých je možné vykonať interrupcie.

Chcú chrániť životy nenarodených detí

V tlačovej správe o tom informovala Dáša Macaríková z mediálneho tímu OĽaNO.

Za novelu nezahlasujú Juraj Krúpa, Kristián Čekovský, Ján Krošlák, Martina Brisudová, Rastislav Jílek, Andrej Stančík, Jarmila Vaňová, Mária Šofranko, Monika Kozelová, Jaromír Šíbl, Igor Hus, Vladimír Zajačik, Anna Mierna, Róbert Halák, Jana Majorová Garstková a Richard Nemec.

„Podporujeme snahy našich kolegov, ktorí chcú chrániť životy nenarodených detí. Podobne ako viacerým inštitúciám a iniciatívam ani nám sa nepozdáva cesta, ktorú si zvolili. Akékoľvek nové obmedzenia a povinnosti nie sú skutočnou pomocou, ktorú ženy v ťažkých situáciách potrebujú,” ozrejmilo časť poslancov vládneho hnutia.

Ku kompromisu nedospeli

Súčasnú právnu úpravu v tejto oblasti považujú za dostačujúcu. „Uplynulé týždne sme intenzívne rokovali s našimi kolegami z poslaneckého klubu o podobe ich návrhu zákona. Keďže sme nedospeli ku kompromisu, návrh, tak ako je predložený, nepodporíme,” vysvetlili poslanci za OĽaNO.

Parlament bude v závere aktuálnej schôdze v druhom čítaní rokovať o novele zákona o zdravotnej starostlivosti. Poslanci OĽaNO v nej chcú presadiť, aby mala žena dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín.

Návrh predpokladá detailnejší zber informácií o dôvodoch potratov. Povinnou má byť aj druhá lekárska správa pri indikácii ohrozenia zdravia života matky alebo počatého dieťaťa.

Viac k témam: novela zákona o zdravotnej starostlivosti, potrat, zákon o interupciách
Zdroj: Webnoviny.sk – Nový interrupčný zákon ženám nepomôže, myslí si časť Matovičových poslancov a návrh nepodporí © SITA Všetky práva vyhradené.