Nový čierny pigment LANXESS umožní separovať čierne obaly v automatických recyklačných linkách

0
93

2.11.2021 (Webnoviny.sk) –
Umožňuje až o 20 percent lepšiu odrazivosť pri detekcii  v infračervenej oblasti v automatizovaných triediacich zariadeniach
Pigment tiež znižuje falošné poplachy vďaka extrémne nízkemu magnetizmu, a preto sa hodí do potravinárskych fólií

Plasty majú potenciál stať sa udržateľným obalovým materiálom za podmienky, že sa stanú v čo najväčšej miere súčasťou obehovej ekonomiky. Problémom pri čiernych plastoch doteraz bolo, že ich nezachytávali automatizované recyklačné zariadenia na báze infračervených kamier, ktoré využívajú blízke infračervené žiarenie NIR. Zmenu by mohol priniesť čierny pigment Bayferrox 303 T na farbenie čiernych plastov, ktorý odráža 20 % blízkeho infračerveného žiarenia NIR. Vyvinula ho nemecká spoločnosť LANXESS vyrábajúca špeciálne chemikálie.

Nový pigment odráža 20 % infračerveného svetla

V súčasnosti je obzvlášť ťažké triediť kompozitné materiály a čierne plasty, lepené fólie alebo malé priehľadné PET zásobníky. Čierne plastové obaly sa prevažne farbia sadzbami, ktoré však neodrážajú infračervené žiarenie a pre automatické linky sú neviditeľné.  Bayferrox 303 T infračervené žiarenie odráža a infračervené kamery nad dopravnými pásmi takéto plasty vidia.

“S naším najnovším čiernym pigmentom môžeme prispieť k zvýšeniu miery recyklácie plastových obalov, ktorá je na celom svete stále príliš nízka,” vysvetľuje Stefano Bartolucci, manažér globálneho trhového segmentu pre plasty v divízii anorganických pigmentov (IPG) spoločnosti LANXESS. Bayferrox 303 T tiež ponúka o 20 % vyššiu farebnú výťažnosť než porovnateľné pigmenty.

Znížené magnetické vlastnosti zabraňujú falošným poplachom

Ďalším benefitom Bayferrox 303 T je extrémne nízka magnetická hodnota pigmentu, čo eliminuje falošné poplachy pri kontrole kvality v potravinárstve. “Vďaka špeciálnemu výrobnému procesu sa nám podarilo syntetizovať pigment s extrémne nízkou magnetickou hodnotou. Ak porovnáte náš materiál Bayferrox 303 T so štandardnými mangánovými feritmi, magnetizmus je o viac ako 50 percent nižší,” pokračuje Bartolucci.

Podrobnejšie informácie o produktoch LANXESS na farbenie plastov nájdete na webovej stránke www.bayferrox.com.

Nemecký LANXESS patrí medzi svetovú špičku v špeciálnej chémii

Spoločnosť LANXESS je vedúcim chemickým koncernom, ktorý v roku 2020 dosiahol obrat 6,1 miliardy EUR a v súčasnosti zamestnáva približne 14 800 zamestnancov v 33 krajinách. Kľúčovým odvetvím podnikania spoločnosti LANXESS je vývoj, výroba a predaj chemických medziproduktov, aditív, špeciálnych chemikálií a plastov. LANXESS je členom popredných indexov trvalej udržateľnosti Dow Jones Sustainability Index (DJSI World a DJSI Europe) a FTSE4Good.

Viac informácií o firme sa nachádza na www.lanxess.com a sociálnych sieťach twitter.com/LANXESS, facebook.com/LANXESS, linkedin.com/company/lanxess a youtube.com/lanxess.

Informačný servis

Viac k témam: LANXESS, pigment, PR
Zdroj: Webnoviny.sk – Nový čierny pigment LANXESS umožní separovať čierne obaly v automatických recyklačných linkách © SITA Všetky práva vyhradené.