Nepokoje vyhnali zo Sudánu do Čadu za uplynulý mesiac podľa OSN viac než jedenásťtisíc ľudí

0
128

28.1.2020 (Webnoviny.sk) – Zo západosudánskeho regiónu Dárfúr ušlo za minulý mesiac do susedného Čadu v dôsledku nepokojov medzi kmeňmi viac ako jedenásťtisíc ľudí. V utorok o tom informoval Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR).

Strety vyvrcholili v decembri v meste Genena. Zomrelo už viac ako 30 osôb, vrátane žien a detí a ďalších zhruba 60 utrpelo zranenia.

Hovorca UNHCR Babar Baloch dodal, že približne štyritisíc obyvateľov ušlo len za uplynulý týždeň. Podľa jeho odhadov v rámci krajiny opustilo svoje domovy približne 46-tisíc ľudí.

Utečenci, ktorí prekročili hranicu, sú podľa UNHCR rozptýlení v dedinách v čadskej provincii Ouddai, ktorá už hostí 128-tisíc sudánskych utečencov.

“Podmienky sú zlé. Väčšina z nich zostáva v otvorených alebo provizórnych prístreškoch, kde sú minimálne chránení. Potrebujú jedlo a vodu, zdravotné podmienky sú znepokojujúce,” povedal Baloch.

Viac k témam: Dárfúr, nepokoje, utečenci
Zdroj: Webnoviny.sk – Nepokoje vyhnali zo Sudánu do Čadu za uplynulý mesiac podľa OSN viac než jedenásťtisíc ľudí © SITA Všetky práva vyhradené.