Nemecká spravodajská služba bude pozorne sledovať frakciu AfD, stranu považuje za extrémistickú

0
90

12.3.2020 (Webnoviny.sk) – Nemecká spravodajská služba bude formálne sledovať frakciu krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorú klasifikuje ako extrémistickú.

Vo štvrtok to oznámil šéf Spolkového úradu pre ochranu ústavy (BfV) Thomas Haldenwang s tým, že sledovanie skupiny Der Flügel (v preklade Krídlo, pozn. SITA) je “varovaním pre všetkých nepriateľov demokracie”. Strana krok BfV okamžite skritizovala.

Der Flügel vedú regionálni lídri AfD v spolkových krajinách Durínsko a Brandenbursko Björn Höcke a Andreas Kalbitz. Prvý menovaný je známy pre svoje krajne pravicové postoje a okrem iného nazval pamätník obetiam holokaustu v Berlíne “pamätníkom hanby”.

Haldenwang nazval Höckeho a Kalbitza “krajine pravicovými extrémistami” a poukázal na to, že Höcke vedie protiislamskú a protiimigrantskú rétoriku a má úzke väzby na iných známych extrémistov.

Sledovanie Der Flügel predstavuje zvýšenie tlaku na AfD a mohlo by posilniť výzvy na zrušenie strany. Štátni zamestnanci vo frakcii by mohli čeliť kontrole aj disciplinárnym opatreniam.

Zdroj: Webnoviny.sk – Nemecká spravodajská služba bude pozorne sledovať frakciu AfD, stranu považuje za extrémistickú © SITA Všetky práva vyhradené.