Moratórium na publikovanie výsledkov predvolebných prieskumov by sa mohlo predĺžiť na 50 dní

0
99

13.10.2019 (Webnoviny.sk) – Moratórium na publikovanie výsledkov prieskumov verejnej mienky by sa mohlo predĺžiť na 50 dní pred voľbami. Pozmeňovací návrh k novele zákona o podmienkach výkonu volebného práva predložili koaliční poslanci.

Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj ho na dnešnom rokovaní schválil. Parlament sa bude návrhom zaoberať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne v utorok 15. októbra. O tom, že by sa malo moratórium predĺžiť, hovoril ako prvý predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko. Zdôvodnil to tým, že prieskumy sa na Slovensku kupujú.

Proti predĺženiu moratória je Sociologický ústav Slovenskej akadémie vied či Inštitút verejných otázok. Sociologický ústav tvrdí, že návrhy na predĺženie moratória na zverejňovanie prieskumov preferencií politických strán pred voľbami sú v rozpore s princípmi slobody slova, zvýhodňujú politické strany na úkor verejnosti a môžu povzbudiť sledovanosť manipulatívnych zdrojov informácií.

Viac k témam: moratórium, Parlamentné voľby do NRSR na Slovensku 2020, Výbor NR SR pre verejnú správu a regionálny rozvoj
Zdroj: Webnoviny.sk – Moratórium na publikovanie výsledkov predvolebných prieskumov by sa mohlo predĺžiť na 50 dní © SITA Všetky práva vyhradené.