Miliardár Janeček oznámil kandidatúru na českého prezidenta, potrebuje nazbierať podpisy od občanov

0
63

21.1.2022 (Webnoviny.sk) – Český matematik a podnikateľ Karel Janeček oznámil, že bude na budúci rok kandidovať za prezidenta. Štyridsaťosemročný miliardár svoju kampaň pomenoval Tohle jsme my. Vystupuje proti lžiam, manipulácii, nezmyselným reštrikciám či populizmu. Informuje o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Janeček svoju kandidatúru oznámil z pražského divadla La Fabrika, ktoré zohralo rolu aj v kampaniach prezidentských kandidátov Jiřího Drahoša v roku 2018 a Karla Schwarzenberga v roku 2013. Ani jeden z nich proti súčasnému prezidentovi Milošovi Zemanovi neuspel, no Janeček podľa svojich slov nie je poverčivý.

Podnikateľ využije limit finančných výdajov pre kandidátov na prezidenta. V prvom kole im umožňuje využiť 40 miliónov korún a v druhom ďalších 10 miliónov korún. Najprv však potrebuje nazbierať 50-tisíc podpisov občanov, aby sa mohol uchádzať o funkciu hlavy štátu.

Janeček je spolumajiteľom spoločnosť RSJ, ktorá obchoduje s finančnými derivátmi. Stál pri vzniku Nadačného fondu proti korupcii alebo Nadačného fondu Neuron na podporu vedy, ten sa však od neho dištancoval. Vlani totiž Janeček na odovzdávaní Zlatých slávikov vystúpil proti plošnému očkovaniu detí proti COVID-19. Neskôr tiež podporil iniciatívu 21, ktorá vystúpila proti povinnému očkovaniu lekárov a iných profesijných skupín, ktoré pripravila predošlá vláda. V piatok Janeček ocenil, že nová vláda Petra Fialu zrušila plán povinného očkovania.

Viac k témam: Český prezident
Zdroj: Webnoviny.sk – Miliardár Janeček oznámil kandidatúru na českého prezidenta, potrebuje nazbierať podpisy od občanov © SITA Všetky práva vyhradené.