Mesto Trnava razante zvyšuje dane, ale primátor Bročka bude mať naďalej najvyšší možný plat

0
123

3.12.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 3. decembra, 16:16

Mesto Trnava od 1. januára budúceho roku výrazne zvyšuje dane z nehnuteľností. Vlastníci bytov a domov budú platiť až takmer trojnásobne vyššiu sadzbu ako v súčasnosti. Namiesto terajších 35 centov zaplatia jedno euro za meter štvorcový podlahovej plochy.

Rozhodli o tom poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí schválili zvýšenie sadzieb aj v prípade iných nehnuteľností. Trnava očakáva zo zvýšenia tejto dane v budúcom roku o 3,7 milióna eur vyšší príjem.

Vynútené výdavky

Vedenie mesta zvýšenie miestnych daní a poplatkov vysvetľuje väčšími vynútenými výdavkami a pomalším rastom príjmov samosprávy.

V praxi zvýšenie dane znamená, že vlastník bytu s rozlohou 60 metrov štvorcových zaplatí namiesto terajších 21 eur až 60 eur. Vlastník bytu s rozlohou 90 metrov štvorcových namiesto 31,50 eura zaplatí na budúci rok daň 90 eur.

Trnava zvyšuje aj sadzby dane za priestory na podnikanie z terajších 3,50 eura na 5 eur za meter štvorcový, ale aj za garáže, chaty, priestory na poľnohospodársku výrobu a ďalšie nehnuteľnosti.

V týchto prípadoch je zvýšenie sadzieb miernejšie. Mestské zastupiteľstvo však schválilo aj zníženie dane o 75 percent v prípade vlastníkov bytov starších ako 62 rokov, v hmotnej núdzi alebo zdravotne znevýhodnených.

Vystúpili aj občania

Aj keď rozhodovaniu o zvýšení sadzieb dane predchádzala takmer dvojhodinová diskusia a aj niekoľko vystúpení občanov, napokon všeobecne záväzné nariadenie podporilo až 23 poslancov.

So svojimi pripomienkami nepochodili tí poslanci, podľa ktorých príjmy Trnavy z podielových daní kontinuálne už niekoľko rokov po sebe rastú, neprešiel ani návrh na zmiernenie sadzby v prípade bytov a domov.

Trnava očakáva v tomto roku z dane z nehnuteľnosti príjem vo výške 7,3 milióna eur, na budúci rok, po zvýšení sadzieb, by to malo byť až 11 miliónov eur.

Plat primátora sa nezníži

Primátor Trnavy Peter Bročka bude aj naďalej poberať maximálny možný plat, ktorý je v tomto roku 5 738 eur. Mestské zastupiteľstvo v Trnave v utorok odmietlo zaradiť do programu svojho rokovania návrh poslanca Mariána Galbavého na zníženie platu primátora.

Galbavý v súvislosti s navrhovaným razantným zvyšovaním miestnych daní v Trnave navrhol, aby Bročka dostával len základný plat, ktorý by je v tomto roku 3 586 eur.

Očakávané zníženie príjmov samospráv by sa podľa Galbavého malo sanovať nielen zaťažovaním občanov a návštevníkov maximálnym zvyšovaním daní a poplatkov, ale aj šetrením.

Priemerná mzda v národnom hospodárstve

Neskôr vysvetlil, že zvyšovanie daní a platy primátorov sú symboly, ktorým ľudia najlepšie rozumejú.

Platy primátorov sa odvíjajú od priemernej mzdy v národnom hospodárstve, počtu obyvateľov miest a od rozhodnutia mestských poslancov, ktorí môžu základný plat primátora zvýšiť až o 60 percent.

Základný plat primátora Trnavy je 3 586 eur, pred rokom mu ho poslanci mestského zastupiteľstva zvýšili o 60 percent na aktuálnych 5 738 eur. Podľa odhadov priemernej mzdy v národnom hospodárstve za tento rok by Bročka mohol na budúci rok zarábať až 6 016 eur.

Viac k témam: plat
Zdroj: Webnoviny.sk – Mesto Trnava razante zvyšuje dane, ale primátor Bročka bude mať naďalej najvyšší možný plat © SITA Všetky práva vyhradené.