Mesto Prešov dostane po výbuchu v bytovke milión eur z rezervy premiéra Pellegriniho

0
163

7.12.2019 (Webnoviny.sk) – Z rezervy predsedu vlády SR Petra Pellegriniho (Smer-SD) príde v pondelok na účet mesta Prešov prvý milión eur. Určený bude na sanáciu potrebných záležitostí v súvislosti s piatkovým výbuchom 12-poschodovej bytovky na Mukačevskej ulici, pri ktorej zomrelo najmenej päť osôb. Uviedol to po rokovaní krízového štábu premiér.

„Mesto Prešov dnes nemá rezervné fondy, ktoré môže použiť,“ vysvetlil a dodal, že ide o prvú zálohu a v prípade potreby sa bude suma zvyšovať.

Prostriedky budú primárne použité na stabilizovanie budovy do momentu, kým sa nerozhodne o jej definitívnom osude. Mesto bude môcť pokryť aj finančné potreby rodín, ktoré sa musia vyrovnať so stratou časti svojho majetku. „Mnohí prišli možno aj o všetko,“ dodal premiér.

Minimálny záujem

Záujem o náhradné ubytovanie je zatiaľ minimálny, podľa premiéra je to spôsobené tým, že ľudia ešte v šoku odišli k svojím rodinám a blízkym, domnievajúc sa, že sa zajtra budú môcť vrátiť domov.

„Žiaľ, to pravdepodobne nebude možné a do tej bytovky ešte dlhý čas nebude môcť nikto vstúpiť. Aj samotným hasičom v sobotu na prehľadávanie niektorých častí bude musieť dať povolenie statik, ktorý určí, či budova bude môcť byť prehľadávaná osobami, alebo budú musieť byť použité len technické zariadenia,“ uviedol premiér.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Výbuch plynu v bytovom dome v Prešove (fotografie)

Predseda vlády ocenil ľudí, ktorí ponúkajú obetiam výbuchu náhradné ubytovanie. „Verím, že postupne sa situácia podarí riešiť, ale pravdepodobne mesto bude stáť pred veľkou úlohou vybudovať nové náhradné ubytovanie pre desiatky rodín, ktoré sa už nikdy viac sa do tejto vyhorenej a zdevastovanej bytovky nebudú môcť vrátiť,“ doplnil premiér.

Výzva poisťovniam

Zároveň vyzval predstaviteľov poisťovní, aby zmenili byrokratický postup pri odstraňovaní následkov a zmiernení vzniknutých škôd, aby ľudia nemuseli čakať na obhliadky.

„Pevne verím, že aj poisťovne si uvedomia túto kritickú situáciu a umožnia ľuďom, aby si mohli okamžite začať opravovať okná na bytoch, v ktorých sa dá bývať a nemuseli čakať v strachu o to, že im poisťovňa nič nezaplatí, na nejakú zložitú procedúru,“ uviedol Pellegrini.

Ako povedala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová, ubytovanie, ktoré zabezpečilo mesto, využili zatiaľ iba štyria ľudia. Zároveň vyzvala tých, ktorí bývajú v evakuovaných bytoch, aby prišli v sobotu 7. decembra ráno, ideálne o 9. hodine na Základnú školu Prostějovská, kde im budú poskytnuté ďalšie informácie.

Viac k témam: premiér Slovenskej republiky, výbuch plynu
Zdroj: Webnoviny.sk – Mesto Prešov dostane po výbuchu v bytovke milión eur z rezervy premiéra Pellegriniho © SITA Všetky práva vyhradené.