Matovič odmieta test premorenosti na Covid-19 na Slovensku, bol by drahý a nemal by zmysel

0
191

28.5.2020 (Webnoviny.sk) – Podľa premiéra Igora Matoviča by test premorenosti nemal na Slovensku zmysel. Povedal to na tlačovej besede po rokovaní vlády. “Pri tak malom počte prípadov ako malo Slovensko to v podstate nemá zmysel. Doteraz sme mali 1500 pozitívne testovaných ľudí, pri relatívne slušnom počte testov,” uviedol premiér a dodal, že podľa údajov zo sveta vychádza skutočný počet nakazených na základe takýchto testov približne šesťkrát viac.

Viac o téme: Koronavírus

“Na Slovensku by sme mali deväť až desaťtisíc ľudí, ktorí by boli nakazení. Pri takomto počte urobiť test na nejakej malej vzorke ľudí by bolo v podstate nezachytiteľné a pre nás to nemá žiadnu pridanú hodnotu, zbytočne by to stálo kopu peňazí,” dodal Matovič.

Premiér zároveň doplnil, že istý test premorenosti sme si urobili testovaním v domovoch sociálnych služieb (DSS). “Keď zoberieme tých 80-tisíc zamestnancov a klientov DSS, to je tiež veľmi slušná vzorka,” povedal Matovič a dodal, že Slovensko bolo v podstate jediným štátom na svete, ktorý systematicky pretestoval všetky DSS.

“Nám teda v podstate takéto testovanie premorenosti beží a keď sa ukončí, tak nikto tie výsledky tajiť nebude,” doplnil premiér s tým, že zatiaľ žiaden klient alebo zamestnanec DSS nebol pozitívne testovaný, vyskytli sa iba falošné pozitívne testy.

Matovič odmietol možnosť, že by mohla vláda na test premorenosti využiť 400-tisíc rýchlotestov, ktoré zostali na Správe štátnych hmotných rezerv. “Je to zbytočné a môžeme ich využiť do budúcna, na prípadné ďalšie testovanie v DSS,” uzavrel.

Viac k témam: Domov sociálnych služieb, Koronavírus, premiér Slovenskej republiky
Zdroj: Webnoviny.sk – Matovič odmieta test premorenosti na Covid-19 na Slovensku, bol by drahý a nemal by zmysel © SITA Všetky práva vyhradené.