Lídra protestov v Hongkongu zmlátilo niekoľko mužov kladivami, po brutálnom útoku zostal pri vedomí

0
103

16.10.2019 (Webnoviny.sk) – Na jedného z lídrov prodemokratických protestov v Hongkongu Jimmyho Shama zaútočili štyria alebo piati muži kladivami. Spôsobili mu stredne ťažké zranenia, no napriek brutalite útoku zostal pri vedomí, informoval v stredu na Facebooku Front ľudských práv, ktorý stojí za protičínskymi demonštráciami v Hongkongu.

Šlo podľa neho o premyslený politicky motivovaný útok, ktorého cieľom bolo “šíriť politický teror a tým ohrozovať a potláčať legitímne uplatňovanie prirodzených ľudských práv”.

Demonštrantov napádajú gangy

Hongkonských prodemokratických demonštrantov, ktorí už päť mesiacov v rekordných počtoch protestujú v uliciach proti čínskej snahe okliešťovať demokraciu v tejto bývalej britskej provincii, veľmi často napádajú gangy ozbrojených útočníkov. Ich útoky sa najčastejšie odohrávajú v staniciach metra po skončení demonštrácie.

Podľa oficiálnej verzie s nimi nemá čínska vláda nič spoločné, málokto však pochybuje o tom, že tieto gangy útočia na prodemokratických demonštrantov práve na príkaz Pekingu.

K násiliu sa uchyľujú aj demonštranti

K násiliu v uliciach sa uchyľuje aj časť hongkonských demonštrantov, čo Čína následne používa na ich očierňovanie. Naposledy násilie v uliciach zmienilo čínske ministerstvo zahraničných vecí vo svojej stredajšej protestnej nóte proti zákonom na podporu Hongkongu, ktoré nedávno prešli v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu.

Podľa čínskeho rezortu zahraničných vecí by si americkí kongresmani mali všímať skôr násilie páchané demonštrantmi ako “takzvané ľudské práva a demokraciu”.

Viac k témam: demonštrácie, gang, protesty v Hongkongu, útok kladivom
Zdroj: Webnoviny.sk – Lídra protestov v Hongkongu zmlátilo niekoľko mužov kladivami, po brutálnom útoku zostal pri vedomí © SITA Všetky práva vyhradené.