Lamová nevylúčila čínsku vojenskú intervenciu, ak sa situácia s protestmi v Hongkongu zhorší

0
227

8.10.2019 (Webnoviny.sk) – Líderka Hongkongu Carrie Lamová v utorok varovala, že čínska armáda by mohla zasiahnuť, pokiaľ sa situácia s protestmi príliš zhorší. Zdôraznila však, že vláda stále dúfa v pokojné vyriešenie krízy.

Zároveň vyzvala kritikov zo zahraničia, aby uznali, že štvormesačné protesty poznačené násilím už “nie sú pokojným hnutím za demokraciu“.

Nevylučuje žiadne možnosti

Lamová povedala, že žiadanie čínskeho zásahu umožňuje hongkonská ústava, za akých podmienok k takémuto kroku pristúpi, ale neuviedla.

Som stále hlboko presvedčená, že by sme mali nájsť riešenie sami. To je tiež postoj centrálnej vlády…ak sa však situácia zhorší, potom nemôžeme vylúčiť žiadne možnosti,” oznámila na tlačovej konferencii.

Dopad na turizmus

Protesty vypukli v júni proti pripravovanému zákonu o vydávaní ľudí podozrivých z trestnej činnosti do Číny, no neskôr sa zoznam prodemokratických požiadaviek demonštrantov rozšíril. Pokračujúce nepokoje výrazne ovplyvnili turizmus aj ekonomiku ostrova.

Americký prezident Donald Trump v pondelok vyzval svojho čínskeho kolegu Si Ťin-pchinga, aby zaistil “humánne riešenie” krízy v Hongkongu. Zároveň varoval, že akýkoľvek “zlý” koniec by mohol mať dopad na ich nadchádzajúce obchodné rokovania s Washingtonom.

Viac k témam: protesty v Hongkongu
Zdroj: Webnoviny.sk – Lamová nevylúčila čínsku vojenskú intervenciu, ak sa situácia s protestmi v Hongkongu zhorší © SITA Všetky práva vyhradené.