Kongresman Bennie Thompson zažaloval exprezidenta USA Donalda Trumpa pre nepokoje v Kapitole

0
254

16.2.2021 (Webnoviny.sk) – Demokratický kongresman podal žalobu na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa za podnecovanie januárových smrteľných nepokojov v Kapitole Spojených štátov.

Bennie Thompson zo štátu Mississippi, ktorý predsedá výboru Snemovne reprezentantov pre vnútornú bezpečnosť, tiež obvinil Trumpa zo sprisahania sa so svojím právnikom a extrémistickými skupinami v snahe zabrániť Senátu potvrdiť volebné víťazstvo prezidenta Joea Bidena.

Tvrdenia o podvode

Žalobu podali na federálnom súde vo Washingtone kongresmanov právnik Joseph Sellers a Národná asociácia pre pokrok ľudí farebnej pleti (NAACP).

Okrem Trumpa v nej menujú ako ďalšie žalované strany jeho osobného právnika Rudyho Giulianiho a extrémistické skupiny ako Proud Boys a Oath Keepers, ktorých členov ministerstvo spravodlivosti obvinilo z účasti na nepokojoch.

Žaloba poukazuje na úsilie Trumpa a Giulianiho spochybniť výsledky volieb nepotvrdenými tvrdeniami o podvode.

Koordinovaná kampaň

Tiež sa v nej uvádza, že Trump v týždňoch pred útokom na Kapitol „skôr podporil, ako odradil“ vyhrážky násilím zo strany svojich nahnevaných stúpencov.

Dianie v Kapitole zo 6. januára bola podľa nej „zamýšľaná a predvídateľná kulminácia starostlivo koordinovanej kampane zasahujúcej do zákonného procesu potrebného na potvrdenie počtu hlasov odovzdaných Zborom voliteľov”.

Žaloba požaduje nešpecifikované represívne a kompenzačné odškodné.

Očakávané právne kroky

Thompsonova žaloba je súčasťou očakávaných právnych krokov voči Trumpovi súvislosti s nepokojmi, ktoré zanechali päť mŕtvych, a je podľa všetkého prvá podaná členom Kongresu USA.

Trumpov poradca Jason Miller v utorok vo vyhlásení uviedol, že exprezident nezorganizoval zhromaždenie, ktoré predchádzalo nepokojom, a ani „nepodnecoval alebo sa nesprisahal k podnecovaniu násilia v Kapitole“.

Trump pre udalosti v Kapitole čelil procesu impeachmentu. V sobotu sa v Senáte konalo hlasovanie v tejto veci, ktoré sa skončilo zbavením exprezidenta viny.

Viac k témam: násilnosti v Kapitole
Zdroj: Webnoviny.sk – Kongresman Bennie Thompson zažaloval exprezidenta USA Donalda Trumpa pre nepokoje v Kapitole © SITA Všetky práva vyhradené.