Honduras nadviazal diplomatické styky s Čínou, vzťahy prišli v období rastúceho napätia medzi Pekingom a USA

0
28

26.3.2023 (SITA.sk) – Honduras po prerušení vzťahov s Taiwanom v nedeľu nadviazal diplomatické styky s Čínou. Taiwan je tak čoraz izolovanejší, v súčasnosti ho uznáva len 13 suverénnych štátov vrátane Vatikánu.

Správna voľba

Ministri zahraničných vecí Číny a Hondurasu podpísali v Pekingu spoločné komuniké, pričom čínske ministerstvo zahraničných vecí to označilo za „správnu voľbu“.

Čínsko-honduraské diplomatické vzťahy prichádzajú uprostred rastúceho napätia medzi Pekingom a Spojenými štátmi, a signalizujú rastúci čínsky vplyv v Latinskej Amerike.

Diplomatické vzťahy medzi Čínou a Hondurasom oznámili po tom, čo honduraská a taiwanská vláda samostatne oznámili, že prerušujú vzťahy.

Legitímna vláda

Honduraské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení na Twitteri uviedlo, že jeho vláda uznáva „na svete len jednu Čínu“ a že Peking „je jedinou legitímnou vládou, ktorá zastupuje celú Čínu“.

Dodalo, že „Taiwan je neodňateľná časť čínskeho územia a honduraská vláda informovala Taiwan o prerušení diplomatických vzťahov od dnešného dňa“, pričom sa zaviazala, že nebude mať žiadne oficiálne vzťahy ani kontakty s Taiwanom.

Taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu Čao-sie na nedeľnej tlačovej konferencii povedal, že Taiwan ukončil svoje vzťahy s Hondurasom, aby si „zachránil svoju suverenitu a dôstojnosť“.

Zdroj: SITA.sk – Honduras nadviazal diplomatické styky s Čínou, vzťahy prišli v období rastúceho napätia medzi Pekingom a USA © SITA Všetky práva vyhradené.