Foto: Hron pokryla hustá biela pena, podľa inšpektorov by mala byť rieka v poriadku

0
135

13.8.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 13. augusta, 11:27

V rieke Hron, ktorý vo Zvolene pokryla biela pena, neuhynuli vodné živočíchy. Rieka by mala byť v poriadku. Podľa pracovníkov z inšpekcie životného prostredia merania nepreukázali zmenené hodnoty vody, ktoré by boli nebezpečné pre vodné živočíchy.

Pena sa vyskytuje iba v povrchových častiach a vyskytuje sa na prepadliskách po vodnom toku. Podľa doterajších zistení ide s najväčšou pravdepodobnosťou o povrchovo aktívne látky, ktoré reagujú pri okysličovaní vody a vytvárajú aktívnu penu. Situáciu však budú priebežne kontrolovať.

Ako informovala banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti, zamestnanec z povodia rieky Hron taktiež vykonal potrebné merania a nezistil vo vodnom toku nebezpečné hodnoty. V pondelok večer sa táto pena vyskytla aj v banskobystrickej mestskej časti Šalková. Aj tu odobrali vzorky a vykonali merania a ani tu nedošlo k úhynu živočíchov. Nie je vylúčené, že vzniknutá pena bude postupovať aj do iných okresov.

Viac k témam: Hron, SIŽP Slovenská inšpekcia životného prostredia
Zdroj: Webnoviny.sk – Foto: Hron pokryla hustá biela pena, podľa inšpektorov by mala byť rieka v poriadku © SITA Všetky práva vyhradené.