Firma chcela poskytnúť celosvetové internetové pokrytie, ale v Rusku jej žiadosť odmietli

0
298

1.8.2019 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť OneWeb, ktorá plánuje na obežnú dráhu Zeme vypustiť stovky satelitov a poskytnúť tak celosvetové internetové pokrytie, v Rusku znovu neuspela so svojou žiadosťou.

O povolenie sa usiluje od roku 2017

Firma žiadala o povolenie na využívanie určitého pásma rádiových frekvencií v krajine, no ruská Štátna komisia pre rádiové frekvencie jej ju zamietla. Ako pripomína spravodajský portál BBC, OneWeb sa v Rusku usiluje získať povolenie na svoju činnosť od roku 2017.

OneWeb založil americký podnikateľ Greg Wyler a sídli vo Veľkej Británii. Cieľom spoločnosti je vyslať na obežnú dráhu 650 satelitov, prostredníctvom ktorých by poskytovala internetové služby na celom svete. Vo februári na orbitu poslala prvých šesť satelitov.

V roku 2017 ruský Federálny úrad na dohľad nad komunikáciou, informačnými technológiami a masmédiami (Roskomnadzor) zabránil OneWebu, aby v Rusku ponúkal svoje služby. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) zase tvrdí, že jeho satelity by sa dali využiť na špionáž.

Prísnejšia kontrola nad prístupom k internetu

Profesor Christopher Newman z Northumbria University sa pre BBC vyjadril, že najnovšie odmietnutie OneWebu v Rusku je znakom toho, že sú tamojšie úrady naďalej odhodlané sprísňovať kontrolu nad prístupom internetu v krajine.

Satelitný internet je podľa neho pre ruské úsilie obmedzovať internet v krajine “existenčnou strategickou hrozbou”. Ako tiež podotkol, zamietnutie je trochu ironickým krokom, keďže OneWeb posiela svoje satelity do vesmíru na ruských raketách z ruských kozmodrómov.

Podľa nemeckej firmy GfK má v Rusku prístup k internetu 90 miliónov ľudí. Štvrtina ruského obyvateľstva je však stále nepripojená. Podľa Newmana sú v krajine rozsiahle územia, ktoré budú veľmi závislé od satelitného internetu. “Bude veľmi ťažké pripojiť tieto odľahlé regióny k internetu s využitím tradičných pozemných káblov a vysielaní,” skonštatoval.

Viac k témam: internet
Zdroj: Webnoviny.sk – Firma chcela poskytnúť celosvetové internetové pokrytie, ale v Rusku jej žiadosť odmietli © SITA Všetky práva vyhradené.