Financovanie cirkví sa môže po 70 rokoch zmeniť, navrhuje aj zvyšovanie ich dotácii

0
132

10.9.2019 (Webnoviny.sk) – Pravidlá financovania cirkví štátom sa majú po 70 rokoch zmeniť. Parlament v utorok do druhého čítania posunul novelu zákona o finančnej podpore činnosti cirkví a náboženských spoločností.

Doteraz platný zákon z roku 1949 o hospodárskom zabezpečení cirkví a náboženských spoločností štátom už totiž nevyhovuje aktuálnym potrebám. Od začiatku budúceho roka ho má nahradiť zákon o finančnej podpore činnosti cirkví a náboženských spoločností.

Návrh vznikal dva roky, je výsledkom diskusie expertov Ministerstva kultúry (MK) SR a zástupcov cirkví. Zákon sa má vzťahovať iba na registrované cirkvi a náboženské spoločnosti, ktorých je v súčasnosti na Slovensku osemnásť.

Malé cirkvi v nevýhode

Návrh zákona o finančnej podpore činnosti cirkví a náboženských spoločností zachováva doterajšiu výšku dotácie pre všetky cirkvi, ktoré doteraz túto možnosť využívali, v čom spočíva solidárnosť tohto návrhu s malými cirkvami,” uviedlo ministerstvo kultúry.

Sociológ Slovenskej akadémie vied (SAV) Miroslav Tížik, ktorý sa cirkvami zaoberá, však oponoval. Tvrdí, že nový zákon malé cirkvi znevýhodní.

Avizovaná modifikácia existujúcich pravidiel znamená len jednu zmenu, a to posilnenie financovania katolíckej cirkvi v neprospech iných registrovaných cirkví. Napriek tvrdeniu o zachovaní solidarity s malými cirkvami je toto hlavný odkaz informácií, ktoré ministerstvo kultúry zverejnilo,“ povedal v júli pre agentúru SITA Tížik.

Zvyšovanie dotácie

Od 1. januára 2020 sa navrhuje zvyšovanie doterajšej výšky dotácie podľa valorizácie platov vo verejnej správe a miery inflácie v pomere 80/20. Toto zvýšenie dotácie sa jednotlivým cirkvám rozdelí podľa počtu ich veriacich zisteného pri sčítaní obyvateľov, čo predstavuje vyšší stupeň spravodlivosti tohto modelu.

Návrh zákona menuje aj účely, na aké sa príspevok štátu nemôže použiť a cirkvám ukladá povinnosť predkladať každoročne verejnú správu o hospodárení s poskytnutým príspevkom, čo podľa MK SR zvyšuje transparentnosť.

Ministerstvo dodalo, že sa ruší doterajšia koncepcia, podľa ktorej sa výška mzdy duchovného z prostriedkov štátneho rozpočtu odvíjala od mzdovej tabuľky určenej nariadením vlády. Výšku mzdy duchovných si určia cirkvi podľa Zákonníka práce.

Viac k témam: dotácie, finančná situácia, financovanie cirkví
Zdroj: Webnoviny.sk – Financovanie cirkví sa môže po 70 rokoch zmeniť, navrhuje aj zvyšovanie ich dotácii © SITA Všetky práva vyhradené.