Do súdnej rady nominovali Klimenta a Mišíkovú, vláda rozhodla aj o odvolaní Pőtheovej

0
188

26.4.2020 (Webnoviny.sk) – Novými členmi Súdnej rady SR vymenovanými vládou SR budú Juraj Kliment a Eva Mišíková. Kabinet o tom rozhodol sa svojom nedeľňajšom zasadnutí. Kliment je sudcom trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu SR. Mišíková je bývalou prokurátorkou, ktorá v súčasnosti pôsobí v advokácii.

Vláda zároveň rozhodla o odvolaní predsedníčky Úradu na ochranu osobných údajov SR Sone Pőtheovej. Dôvodom je postup úradu voči českému portálu investigace.cz.

“Podľa medializovaných informácií v decembri 2019 sa Úrad na ochranu osobných údajov SR ozval českému webu investigace.cz a oficiálne od redakcie žiadal odpoveď, od koho dostal videonahrávku, v ktorej vtedajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka spolu s Mariánom Kočnerom inštalujú nahrávacie zariadenie ukryté v šperkovnici do kancelárie generálneho prokurátora. Z tohto zariadenia pochádzala aj nahrávka Trnku s ministrom financií Jánom Počiatkom, kde dohadovali spoločný postup v kauze Tipos/Lemikon a hovorili napríklad aj o kauze ’emisie’. Úrad na ochranu osobných údajov Slovenskej republiky novinárom hrozil pokutou 10 miliónov eur, pokiaľ mu svoj zdroj nevyzradia,” uviedla v odôvodnení návrhu ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

Pötheová podľa rezortu spravodlivosti v minulosti pre podnikateľa pracovala a aj ako predsedníčka úradu s ním udržiavala nadštandardný priateľský vzťah, čo vyplýva z ich zverejnenej vzájomnej komunikácie prostredníctvom aplikácie Threema.

Viac k témam: Matovičova vláda (OĽaNO-Sme rodina-SaS-Za ľudí), minister spravodlivosti
Zdroj: Webnoviny.sk – Do súdnej rady nominovali Klimenta a Mišíkovú, vláda rozhodla aj o odvolaní Pőtheovej © SITA Všetky práva vyhradené.