Bývalý funkcionár hmotných rezerv zostáva vo väzbe, zadržali ho počas akcie „Rezerva 2“

0
338

19.11.2020 (Webnoviny.sk) – Bývalý funkcionár Správy štátnych hmotných rezerv (SŠHR) Jozef J. ostáva vo väzbe. Ako informovala hovorkyňa Najvyššieho súdu SR (NS SR) Alexandra Važanová, senát 3T na štvrtkovom neverejnom zasadnutí potvrdil rozhodnutie sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) zo 6. novembra v časti o neprepustení obvineného z väzby na slobodu.

„Senát Najvyššieho súdu SR dospel k záveru, že dôvody kolúznej väzby sú u obvineného, v tomto štádiu konania, dané. Senát zároveň väzbu obvineného dohľadom probačného a mediačného úradníka nenahradil,“ dodala Važanová.

Marián G. je na slobode

Polícia ešte v lete tohto roku zadržala bývalého predstaviteľa štátnych hmotných rezerv Jozefa J. a podnikateľa Mariána G.

Sudca pre prípravné konanie ŠTS následne Jozefa J. vzal do väzby, v prípade Mariána G. urobil toto rozhodnutie až NS SR.

Neskôr však v súčasnosti obvinený špeciálny prokurátor Dušan K. zrušil obvinenie voči nemu, Mariána G. tak prepustili na slobodu.

Obvinených je päť osôb

Policajti v rámci akcie Rezerva 2 obvinili spolu päť osôb, konkrétne štyri fyzické a jednu právnickú osobu. Dôvodom obvinení bolo viacero skutkov kvalifikovaných ako porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, legalizáciu príjmu z trestnej činnosti a podplácanie.

Prípad sa týka údajných fiktívnych prenájmov skladovacích priestorov SŠHR. Tie mali slúžiť na prepranie špinavých peňazí získaných zmanipulovaným verejným obstarávaním na vyprosťovacie pásové vozidlá. SŠHR nakoniec v apríli 2020 od zmluvy na tri uvoľňovacie tanky za tri milióny eur, ktorú pred voľbami uzavrel jej bývalý predseda Kajetán K., odstúpila.

Viac k témam: akcia “Rezerva 2”, väzba
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý funkcionár hmotných rezerv zostáva vo väzbe, zadržali ho počas akcie „Rezerva 2“ © SITA Všetky práva vyhradené.