Bolívijský prezident Evo Morales vypíše v krajine nové voľby hlavy štátu

0
257

10.11.2019 (Webnoviny.sk) – Bolívijský prezident Evo Morales oznámil, že vyhlási nové voľby. Stalo sa tak po tom, čo pozorovatelia Organizácie amerických štátov (OAS) spochybnili platnosť októbrového hlasovania a vyzvali na anulovanie výsledkov. Morales, ktorého do funkcie po prvý raz zvolili v roku 2006, v nedeľu oznámil, že pred novými voľbami tiež urobia zmeny vo volebnej komisii, ktorej členov vyberie parlament.

Prezident novinárom povedal, že pristúpil k zmienenému rozhodnutiu, aby “znížil všetko napätie”. “Všetci máme povinnosť upokojiť Bolíviu,” povedal.

OAS, ktorej tím vykonával audit volieb, v predbežnej správe uviedla, že objavili “jasné manipulovanie” bolívijského volebného systému a nemohli overiť výsledky volieb. Pozorovatelia pri kontrole narazili na fyzické záznamy, ktoré boli pozmenené alebo mali sfalšované podpisy, čo je dôkazom rozsiahlej manipulácie s dátami.

OAS skonštatovala, že je nepravdepodobné, že by Morales vyhral s 10 percentným náskokom, ktorý je potrebný na výhru, a odporučila, aby Bolívia vymenovala novú volebnú komisiu, než sa uskutočnia ďalšie voľby.

Od prezidentských volieb, ktoré sa uskutočnili 20. októbra, sa v Bolívii proti Moralesovmu znovuzvoleniu konajú protesty. Demonštranti Moralesa obviňujú zo zmanipulovania volieb, aby si zabezpečil štvrté funkčné obdobie. Prezident obvinenia popiera, odmieta rezignovať a svojich oponentov obviňuje z toho, že sa ho snažia zosadiť. Demonštrácie sprevádzajú násilné strety a nepokoje a vyžiadali si už troch mŕtvych.

Viac k témam: prezidentské voľby
Zdroj: Webnoviny.sk – Bolívijský prezident Evo Morales vypíše v krajine nové voľby hlavy štátu © SITA Všetky práva vyhradené.