Boli ste pozitívne testovaný na COVID-19? Ak nemáte príznaky, karanténa vám skončí po 10 dňoch

0
111

12.9.2021 (Webnoviny.sk) – Ak sa u osôb pozitívne testovaných na koronavírus posledné tri dni nevyskytnú žiadne príznaky, ich karanténa môže skončiť po 10 dňoch. Pripomína to v tlačovej správe Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ).

Viac o téme: Koronavírus

Ak sa v posledných troch dňoch príznaky objavili, o ukončení izolácie rozhodne podľa ÚVZ všeobecný lekár.

Otestovať sa môžete dať na piaty deň

Karanténa úzkych kontaktov pozitívnych osôb sa podľa ÚVZ končí v prípade bezpríznakového priebehu absolvovaním RT-PCR testu na piaty deň s negatívnym výsledkom, prípadne po uplynutí siedmich dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Pokiaľ sa dotyčná osoba neotestuje, jej izolácia končí po uplynutí 10 dní od posledného kontaktu s pozitívnou osobou.

„Ak sa u kontaktu objaví aspoň jeden príznak ochorenia, o ukončení karantény rozhodne všeobecný lekár,” zdôrazňuje ÚVZ.

Pre niektorých platia pôvodné pravidlá

ÚVZ pripomína, že nová vyhláška k podmienkam izolácie pozitívnych osôb a domácej karantény úzkych kontaktov nadobúda účinnosť v pondelok 13. septembra.

„Všetky osoby, ktoré budú v izolácii alebo v karanténe do tohto dátumu, ju dokončia podľa pôvodných pravidiel,” dodal úrad.

Viac k témam: karanténa, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Boli ste pozitívne testovaný na COVID-19? Ak nemáte príznaky, karanténa vám skončí po 10 dňoch © SITA Všetky práva vyhradené.