Antikorona záruka: Čoho sa týka a ako funguje v praxi?

0
401
budova banky

Antikorona záruka je forma pomoci určená malým a stredným podnikom. Čoho sa vlastne týka? Jej účelom bolo nielen zmierniť dopady koronakrízy, ale aj prekonať problémy s platobnou neschopnosťou (likviditou). Ako funguje antikorona záruka? Do ktorej banky ísť po úver?

Veľké sklamanie podnikateľov

Od politikov sa síce neustále počúvame o stovkách miliónov záruk, no v bankách sa zrazu dozvedáme, že pri úvere je potrebné ručiť buď majetkom, alebo zmenkami konateľov. S veľkými úvermi nebol problém. Avšak pre tých, ktorí potrebovali „iba“ niekoľko desiatok tisíc eur, mali smolu. Zrejme za to môže množstvo papierov a reportov, ktoré musia vypĺňať nielen žiadatelia, ale aj banky.

Kde je teda problém?

No predsa nesúlad medzi realitou a tým, čo politici ohlasujú. Samozrejme, že ľudia potom majú nereálne očakávania. Predseda parlamentu ohlásil, že „ odklad splátok“ bude fungovať tak, že sa splácanie posunie v čase a nebude mať vplyv ani na zníženie bonity klientov v úverovom registri.

Aká je však realita? Odklad splátok banka umožní, no dlžná suma sa bude aj naďalej úročiť. Po ukončení odkladu sa dlžná suma, ako aj úroky za obdobie odkladu rozrátajú na obdobie pôvodnej splatnosti. Vo výsledku tak bude klient platiť vyššiu splátku. Ba čo viac, odklad splátok zároveň figuruje aj v úverovom registri.

Miliardy ako podpora

Politici mali v oblasti podpory podnikateľov vyčlenené miliardy eur. No a podnikatelia nadobudli pocit, že získať takéto úvery so štátnou zárukou bude pomerne ľahké. Keďže stále ide o podporu prostredníctvom bankovej záruky, stále platí, že podmienky získania úverov kladie banka. A to, na základe vlastnej metodiky a dohodnutých podmienok antikorona záruk so Slovak Investment Holding. Čiže, ak v prvom kroku žiadateľ nie je z pohľadu banky financovateľný, antikorona záruka zo strany štátu mu aj tak nepomôže.

Riešenie problémov s Antikorona zárukou

Nechcela, resp. nevedela, vám banka zvýhodnený úver poskytnúť? V prvom rade by ste mali zistiť príčinu a/alebo zvážiť opätovné žiadanie. Aké však môžu byť dôvody zamietnutia, resp. nemožnosti podania žiadosti? 

  • podnikateľ nespĺňa, tzv. K. O. kritériá z pohľadu banky
  • banka neposkytuje zvýhodnené preklenovacie úvery a nemá podpísanú zmluvu so SIH
  • bankový pracovník nie je infromovaný o antikorona zárukách
  • banka mala minuté peniaze z aktuálnej tranže

Rozdiel medzi antikorona zárukou I a II

SIH Antikorona I SIH Antikorona II
účel úveru
investičný alebo prevádzkový
investičný alebo prevádzkový
maximálna výška úveru
1,18 mil. eur
2 mil. eur/20 mil. eur /nad 20 mil. eur (platí pre veľké podniky)
splatnosť úveru
3 – 4 roky
2 – 6 rokov
úroková sadzba
zníženie bežnej bankou ponúkanej úrokovej sadzby o 50 % maximálne úrokové sadzby 3,9 % p.a. (pre mikropodniky ) a 1,9 % p.a. (pre ostatné podniky)
zvýhodnenie pri udržaní zamestnanosti úroková dotácia max. 4 % p.a. odpustenie poplatku za bankovú záruku
odklad splátok
áno áno

 Ktoré banky antikorona záruku ponúkajú?

SIH Antikorona I SIH Antikorona II
Slovenská sporiteľňa
VÚB
BKS Bank
UniCredit Bank
Tatra banka
ČSOB
OTP Banka
Oberbank
Slovenská sporiteľňa
VÚB
BKS Bank
UniCredit Bank
Tatra banka
ČSOB
OTP Banka
SZRB
Poštová banka