Antigénové testy majú dvojnásobnú citlivosť, Matovič hovoril aj o testovaní na hraniciach (video)

0
137

28.10.2020 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 28. októbra, 16:18

Citlivosť antigénových testov je oproti očakávaniam dvojnásobná. Ukázali to výsledky testovacej štúdie Fakultnej nemocnice Praha Motol, ktoré na stredajšej tlačovej konferencii predstavil predseda vlády Igor Matovič.

Kým predtým sa rátalo s citlivosťou týchto testov okolo 30 percent, štúdia ukázala, že ich senzitivita je 67 percent. Z výsledkov štúdie tiež vyplýva nulová chybovosť pri určení falošnej pozitivity.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Podľa premiéra sú výsledky tejto štúdie mimoriadne cenným argumentom na to, že celoplošné testovanie má zmysel.

Antigénový test je podľa neho výborný doplnok na plošné a veľmi rýchle identifikovanie ľudí, ktorí majú najväčšiu vírusovú nálož, a teda najväčší predpoklad byť najinfekčnejšími. “Zlatým štandardom popri tom zostáva klasické PCR testovanie,” povedal Matovič.

Zachytili aj bezpríznakových pacientov

Štúdia tiež dokázala, že každý pacient, ktorého zachytil antigénový test a vyhlásil za pozitívneho, je aj v skutočnosti pozitívny.

“To, čo je ešte veľmi zaujímavé z tejto štúdie je, že až 44 percent pacientov, ktorí nemali žiadne príznaky, zachytil aj tento antigénový test,” povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí s tým, že je to mimoriadne vysoké číslo.

Potvrdzuje sa podľa neho aj to, že sú tieto testy približne dva dni pred nástupom príznakov dobre použiteľné na detekciu ochorenia COVID-19 a tiež počas piatich dní klinických príznakov, keď sa ochorenie rozvíja. Ide teda o približne sedemdňové diagnostické okno.

Testovanie na hraniciach nie je možné

Na testovanie na hraničných priechodoch potrebujeme tritisíc príslušníkov policajného zboru, povedal premiér Matovič. Doplnil, že potrebných by bolo 300 rozličných odberných tímov.

Momentálne nie je realizovanie testovania na hraniciach možné, podľa premiéra „to bude zákusok, ktorý budeme musieť upiecť po druhom pretestovaní.”

Viac o téme: Koronavírus

Viac o téme: Celoplošné testovanie

Viac k témam: Celoplošné testovanie, COVID-19, Koronavírus, premiér Slovenskej republiky, Zákaz vychádzania
Zdroj: Webnoviny.sk – Antigénové testy majú dvojnásobnú citlivosť, Matovič hovoril aj o testovaní na hraniciach (video) © SITA Všetky práva vyhradené.