Aktualizované: Galkova kandidatúra na podpredsedu parlamentu je výsmechom demokracie, tvrdí Smer-SD

0
116

12.9.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 12. septembra, 17:51

Kandidatúra Ľubomíra Galka (SaS) na funkciu podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky je podľa strany Smer-SD výsmechom demokracie.

„Nechápeme, že takýto človek má drzosť žiadať o podporu v národnej rade, ak preukázateľne – ako minister obrany SR, bol pri odpočúvaní novinárov, opozičných politikov, vlastnej sekretárky a úplne nevinného vodiča kamióna maďarskej národnosti. Pán Galko je typickým predstaviteľom slovenskej opozície, ktorý má tak za ušami, že by sa ani nemal ukazovať na verejnosti a nie sa ešte uchádzať o najvýznamnejšie ústavné posty,” píše strana na svojom Facebooku.

Nomináciu Galka schválila SaS

Nomináciu Galka na post podpredsedu parlamentu schválila republiková rada strany Sloboda a Solidarita. Jeden post podpredsedu parlamentu na základe výsledkov z parlamentných volieb patrí SaS.

Doteraz bola podpredsedníčkou Lucia Ďuriš Nicholsonová, tá však odišla do Európskeho parlamentu. Podpredsedov národnej rady volí a odvoláva národná rada v tajnom hlasovaní nadpolovičnou väčšinou všetkých poslancov.

SaS rešpektovalo zvykové právo Smeru

Kandidát strany na post podpredsedu NR SR Ľubomír Galko sa pre agentúru SITA vyjadril, že by sa musel nad sebou zamyslieť, ak by mu Smer-SD vyjadril podporu.

„Smer nerešpektuje ani parlamentné zvykové právo SaS ako najsilnejšej opozičnej parlamentnej strany určiť si svojho kandidáta na základe vlastného výberu. V roku 2010 vtedajšia koalícia, ktorej súčasťou sme boli aj my v SaS, toto zvykové právo Smeru rešpektovala a akceptovala Roberta Fica ako opozičného kandidáta na pozíciu podpredsedu NR SR napriek mnohým výhradám,“ priblížil Galko.

Zároveň sa poďakoval všetkým opozičným stranám, ktoré verejne deklarovali, že ho podporia, ako aj strane Most-Híd. Je to podľa neho prejav politickej kultúry.

Viac k témam: podpredseda Národnej rady SR (NR SR)
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Galkova kandidatúra na podpredsedu parlamentu je výsmechom demokracie, tvrdí Smer-SD © SITA Všetky práva vyhradené.