Aktualizované: Američania zmrazili účty iránskeho ministra v USA, ale Zaríf ich existenciu popiera

0
289

1.8.2019 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 1. augusta, 10:48

Spojené štáty uvalili sankcie na iránskeho ministra zahraničných vecí Mohammada Džaváda Zarífa a zmrazili jeho účty v USA. “Džavád Zaríf zavádza bezohľadnú agendu najvyššieho vodcu ajatolláha Alího Chameneího,” uviedol minister financií Steven Mnuchin a označil politika za “hlavného hovorcu iránskeho režimu vo svete”.

Hrozba pre ich vlastné plány

“Spojené štáty posielajú iránskemu režimu jasnú správu. Nedávne správanie považujeme za úplne neprijateľné. Iránsky režim odmieta svojim občanom sprístupniť sociálne médiá. Minister zahraničných vecí Džavád Zaríf vďaka týmto médiám šíri propagandu režimu a dezinformácie po celom svete,” vyhlásil Mnuchin.

Zaríf na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter napísal, že USA sa takto rozhodli, pretože ho považujú za hrozbu pre ich vlastné plány. “Mimo Iránu nemám žiaden majetok, takže mňa ani moju rodinu tieto sankcie neovplyvnili. Ďakujem, že ma považujete za takú veľkú hrozbu pre svoju agendu,” reagoval.

Prekážka v diplomatických vzťahoch

Iránsky prezident Hassan Rúhání označil finančné sankcie USA voči ministrovi Zarífovi za “detské”. Dodal, že je to ďalšia prekážka v diplomatických vzťahoch medzi krajinami.

Rúhání vyhlásil, že Spojené štáty “začali robiť detské veci”. Podľa neho USA tvrdia, že chcú rokovať s Iránom a potom uvalia sankcie na Zarífa.

Napätie medzi Iránom a USA sa vyhrotilo v posledných mesiacoch.

Viac k témam: minister zahraničných vecí, sankcie proti Iránu
Zdroj: Webnoviny.sk – Aktualizované: Američania zmrazili účty iránskeho ministra v USA, ale Zaríf ich existenciu popiera © SITA Všetky práva vyhradené.