Zástupcovia aquaparkov a kúpalísk vyzvali vládu, aby začala konať aj v tejto oblasti

0
351

21.5.2020 (Webnoviny.sk) – Slovenské aquaparky, kúpaliská a plavárne vyzývajú vládu, aby začala konať v súvislosti s pandémiou COVID-19 a jej vplyvom na cestovný ruch, so špecifickým dôrazom na ich fungovanie.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Už teraz je evidentné, že obmedzená letná prevádzka s plánovanými reštrikciami bude znamenať pre všetky subjekty veľkú výzvu na zabezpečenie ekonomického fungovania. Hrozí, že po jari s nulovými príjmami a obmedzenými príjmami v lete tak mnohí budú stáť pred existenčnou otázkou,“ uviedlo 15 zástupcov najpopulárnejších aquaparkov a kúpalísk Slovenska.

Vytvoria odbornú platformu

Všetci zúčastnení sa na stretnutí v Dunajskej Strede jednotným hlasovaním dohodli na založení Slovenskej Asociácie Aquaparkov, Kúpalísk a Plavární, a to za účelom vytvorenia odbornej platformy na výmenu názorov a skúseností, ktorá má ambície slúžiť aj ako poradný orgán pre štátnu správu.

„Viac ako dvojmesačná odstávka a vypnutie všetkých poskytovaných služieb spôsobilo padnutie príjmov na nulovú úroveň. Po celý čas sa všetci snažili o udržanie kľúčového štábu zamestnancov a vykrytie ďalších výrazných nákladov, vrátane úverovej služby. Nakoľko je, ale väčšina týchto zariadení prevádzkovaná vo vlastníctve samospráv, pričom niektoré prevádzkujú príspevkové organizácie, vládou ponúkané krízové opatrenia sú dostupné len v obmedzenom rozsahu alebo nie sú dostupné vôbec,“ ozrejmila asociácia.

Vypracujú odporúčania

„Vláda vo svojich vyhláseniach sľubuje ochranu pre cestovné kancelárie, ktoré vynášajú tisícky Slovákov do zahraničia, aby tam minuli svoje ťažko zarobené peniaze, ale vôbec nespomína podporu najnavštevovanejších turistických atrakcií tejto krajiny, ktoré každoročne zabezpečujú oddych a zábavu mnohým miestnym aj zahraničným návštevníkom,“ pokračovala asociácia.

V súvislosti s pandémiou COVID-19 sa účastníci stretnutia v Dunajskej strede rozhodli vypracovať svoje odporúčania pre Krízový štáb Slovenskej republiky.

Zároveň zdôraznili potrebu vyjasniť si podmienky fungovania v dostatočnom predstihu, minimálne 10 dní vopred, vzhľadom na časovú, technickú a administratívnu náročnosť reštartu prevádzok.

Viac k témam: aquapark, Ekonomické dopady koronavírusu, kúpalisko, plaváreň
Zdroj: Webnoviny.sk – Zástupcovia aquaparkov a kúpalísk vyzvali vládu, aby začala konať aj v tejto oblasti © SITA Všetky práva vyhradené.