Zamestnávatelia žiadajú od štátu jasné inštrukcie a funkčné schémy pomoci

0
156

25.11.2021 (Webnoviny.sk) – Zamestnávatelia rešpektujú rozhodnutie o vyhlásení núdzového stavu, od štátu však žiadajú jasné inštrukcie o nariadenom testovaní zamestnancov a predstavenie funkčných schém pomoci na udržanie zamestnanosti a kompenzáciu strát.

Viac o téme: Koronavírus

Vo zverejnenom stanovisku to konštatuje Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). „Úlohou zamestnávateľov je dosahovať zisk a vytvárať pracovné miesta, preto očakávame, že štát pomôže zamestnávateľom organizačne zabezpečiť testovanie tak, aby záťaž, ktorá z toho vyplýva, bola čo najmenšia,” uviedol tajomník RÚZ Martin Hošták.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Zamestnávatelia zároveň upozorňujú, že napriek tomu, že niektoré podniky budú môcť aj od pondelka fungovať v relatívne bežnom režime, pre sektor gastra, hotelierstva, cestovného ruchu, obchodu a služieb to neplatí.

„Činnosť mnohých mikro, malých a stredných podnikov v čiernych okresoch COVID automatu je už niekoľko týždňov veľmi obmedzená, gastro prevádzky v nich mohli jedine vydávať jedlo a nápoje so sebou, mnohé z nich však už týždne nemajú ani komu vydávať. Ďalšie sprísnenie opatrení a plošné uzatvorenie „neesenciálnych“ obchodov a služieb tak bude mať na tieto prevádzky veľmi negatívne dopady,” upozornil Hošták.

Viac k témam: COVID automat, COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnávatelia žiadajú od štátu jasné inštrukcie a funkčné schémy pomoci © SITA Všetky práva vyhradené.