Zamestnávatelia požiadali v marci cez kurzarbeit o podporu za viac ako šesť miliónov eur, majú rôzne dôvody

0
285

20.5.2022 (Webnoviny.sk) – Zamestnávatelia majú od apríla možnosť podať žiadosť o podporu v čase skrátenej práce, takzvaný kurzarbeit. Za marec požiadali o finančnú podporu vo výške viac ako 6 miliónov eur pre viac ako 24-tisíc pracovných miest. V tlačovej správe o tom informovalo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Negatívne vplyvy 

Ústredie práce eviduje za marec tohto roka 239 žiadostí o podporu v čase skrátenej práce. Dôvody žiadania o podporu sa rôznia. „Dôsledky vojny na Ukrajine sa nedajú označiť za vyslovene dominantnú príčinu smerujúcu k obmedzeniu činnosti. Zamestnávatelia v žiadostiach o podporu v čase skrátenej práce uvádzajú aj iné negatívne vplyvy. Napríklad absenciu polovodičov vo výrobe či dokonca požiar,“ uviedol generálny riaditeľ ústredia práce Karol Zimmer. Problémy podľa neho nastávajú pri dodávkach výrobných vstupov, pri prevádzke výrobnej technológie či výpadkoch v odbyte.

Podpora v čase skrátenej práce je finančnou podporou pre zamestnávateľov. Pomáha im preklenúť obdobie nečakaných problémov, ktoré sú mimo ich kontroly, a to bez prepúšťania. O podporu zamestnávatelia žiadajú cez webstránku. Každú žiadosť individuálne posudzujú úrady práce alebo špecializovaná komisia na ústredí práce.

Žiadosť o poskytnutie podpory

Zamestnávatelia môžu od 1. apríla tohto roka po splnení zákonných podmienok žiadať o podporu v čase skrátenej práce. Prijímateľom žiadosti o podporu v čase skrátenej práce je príslušný úrad práce alebo ústredie práce v závislosti od vonkajšieho faktora. V prípade mimoriadnej situácie, výnimočného alebo núdzového stavu, či mimoriadnej okolnosti o žiadosti rozhoduje príslušný úrad práce podľa sídla zamestnávateľa.

Ak je vonkajším faktorom okolnosť vyššej moci, napríklad požiar, v tomto prípade sa žiadosť podáva na ústredie práce. Žiadosť o poskytnutie podpory je možné podať na príslušný úrad do konca kalendárneho mesiaca nasledujúcom po mesiaci, za ktorý zamestnávateľ žiada o podporu.

Pomoc v krízových časoch

Úrady práce budú vyplácať zamestnancovi náhradu mzdy alebo platu v čase, keď mu zamestnávateľ nemôže prideľovať prácu v pôvodne dohodnutom rozsahu. Trvalý kurzarbeit je určený len pre zamestnancov a zamestnávateľov, netýka sa SZČO.

Finančná pomoc pre zamestnávateľov pozostáva z príspevku na čiastočnú úhradu mzdových nákladov na zamestnanca za každú hodinu prekážky v práci na strane zamestnávateľa v čase skrátenej práce v sume 60 % priemerného hodinového zárobku zamestnanca.

Trvalý kurzarbeit má pomôcť zamestnávateľom a zamestnancom v krízových časoch podobne, ako im v súčasnosti pomáha projekt Prvá pomoc. Aktivuje sa pri prekážke v práci na strane zamestnávateľa, pri ktorej zamestnávateľ nemôže najmenej tretine zamestnancov prideľovať prácu v rozsahu najmenej 10 % ustanoveného týždenného pracovného času.

Viac k témam: Kurzarbeit
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnávatelia požiadali v marci cez kurzarbeit o podporu za viac ako šesť miliónov eur, majú rôzne dôvody © SITA Všetky práva vyhradené.