Zamestnanci Zlievarne Trnava, ktorí zostali bez výplat, môžu požiadať o dávku z garančného poistenia

0
298

19.5.2020 (Webnoviny.sk) – Zamestnanci spoločnosti Zlievareň Trnava bez vyplatených miezd za február, marec a apríl už môžu žiadať Sociálnu poisťovňu o dávku z garančného poistenia.

Zamestnávateľ im prostredníctvom SMS oznámil, že formuláre s potvrdenými nárokmi poslal Sociálnej poisťovni. Agentúru SITA tom informoval dlhoročný zamestnanec spoločnosti Ľubomír Sivák.

Lehotu na posúdenie sa posnažia skrátiť

„Takže nám už nič nebráni podať si žiadosť o dávku z garančného poistenia Sociálnej poisťovne. Ja som tak už urobil, poisťovňa má na posúdenie žiadosti a poskytnutie dávky 60 dní. Máme však prísľub, že túto lehotu sa budú snažiť skrátiť, keďže v našom prípade ide o zreteľa hodnú situáciu rodín zlievačov,“ dodal Sivák.

Spoločnosť Zlievareň Trnava mala podľa portálu finstat.sk minulý rok tržby 12,4 milióna eur, pričom zaznamenala stratu vo výške 384-tisíc eur. Odborová organizácia podala pre platobnú neschopnosť na spoločnosť návrh na konkurz.

Zamestnanci Zlievarne Trnava dostali naposledy výplatu za január 2020. Výplaty za február a ďalšie mesiace im na účet neprišli, viacerí z približne 150 zamestnancov preto z firmy odišli. Bývalí ani súčasní zamestnanci nemohli požiadať o vyplatenie dávky z garančného poistenia, pretože zamestnávateľ im nechcel potvrdiť ich nároky.

Protest pred sídlom firmy

Začiatkom mája sa preto asi 50 z nich zišlo na protestnom zhromaždení pred sídlom firmy, kde sa dožadovali ústretovejšieho prístupu zo strany vedenia spoločnosti, v ktorej mnohí zlievači pracovali aj viac ako dvadsať rokov. Po tomto zhromaždení začal zamestnávateľ komunikovať so zamestnancami, podľa Siváka to bolo zásluhou postupu OZ Kovo a medializácie ich problému.

Zlievareň Trnava vyrába odliatky pre automobilový priemysel, poľnohospodárske a stavebné stroje, železničné vozidlá, ale aj ďalšie odliatky pre iné účely.

Spoločnosť funguje v Trnave už 90 rokov, bola súčasťou podnikov Kovosmalt, neskôr Trnavských automobilových závodov. Od tohto podniku sa počas privatizácie v roku 1993 odčlenila a pokračovala v strojárskej výrobe pod názvom Zlievareň Trnava.

Viac k témam: dávka garančného poistenia, Ekonomické dopady koronavírusu
Zdroj: Webnoviny.sk – Zamestnanci Zlievarne Trnava, ktorí zostali bez výplat, môžu požiadať o dávku z garančného poistenia © SITA Všetky práva vyhradené.