Zadlžovanie nemocníc aj financovanie železníc, kontrolóri varujú pred rizikami štátneho rozpočtu

0
372

11.10.2019 (Webnoviny.sk) – Pretrvávajúce zadlžovanie nemocníc a tiež nedostatočná výška zdrojov za poistencov štátu, sú dva významné rizikové faktory, ktoré majú negatívny vplyv na vývoj tohtoročného štátneho rozpočtu.

Miliarda eur nebude stačiť

Tvrdí to Najvyšší kontrolný úrad SR vo svojej správe o stave verejných financií za prvý polrok tohto roka. Na tieto riziká v zdravotníctve pritom kontrolný úrad upozorňoval už vo svojom stanovisku k návrhu rozpočtu pred jeho schválením v parlamente.

“Ostatné mesiace ukázali, že štát rozpočtovým opatrením musel navýšiť kapitolu ministerstva zdravotníctva o 90 mil. eur, pričom vývoj zdravotného poistenia naznačuje, že to nemusí byť konečné navyšovanie výdavkov štátu za svojich poistencov v tomto roku a dnešná suma 1,1 mld. eur nebude postačovať,” uvádza NKÚ.

Za vážne označuje aj neustále zadlžovanie nemocníc, pričom za prvý polrok roku 2019 sa celkový záväzok len univerzitných a fakultných nemocníc, za ktoré nesie zodpovednosť rezort zdravotníctva, zvýšil o viac ako 33 mil. eur.

“Efekt oddlžovania zdravotníckych zariadení na zastavenie rastu dlhov je tak otázny a od roku 2003 vynaložil štát na riešenie tohto problému bezmála 1,7 mld. eur,” dodáva úrad.

Stavba väzenia má zdržanie

Kontrolóri v oblasti zdravotníctva poukazujú aj na fakt, že pri vládou odhadovaných nákladoch 263 mil. eur na výstavbu bratislavskej nemocnice Rázsochy, by bolo možné v rámci Slovenska postaviť šesť nových, moderných štátnych nemocníc.

Ďalšie rezervy v tohtoročnom rozpočte NKÚ vníma v rezorte spravodlivosti, či ministerstve dopravy a výstavby. “Obnova a modernizácia súdov prebieha pomaly a aj výstavba väzenského zariadenia v Rimavskej Sobote má už dnes odhadované ročné zdržanie. V kapitole ministerstva je na rekonštrukciu budov, v ktorých sídlia súdy, vyčlenených necelých 16 mil. eur, pričom do začiatku júla bolo vyčerpaných z tejto sumy len 5,3 %,” konštatuje kontrolný úrad.

Na rezorte dopravy sa zase podľa NKÚ opakuje scenár z roku 2018, kde napriek dynamickejšiemu čerpaniu európskych prostriedkov určených na výstavbu rýchlostných ciest a diaľnic je vážnym rizikom takmer nulové čerpanie rozpočtovaných financií na modernizáciu železničných tratí či verejného prístavu v slovenskej metropole.

Nesystémové financovanie železníc

Kritika kontrolného úradu smeruje aj do nesystémového financovania Železničnej spoločnosti Slovensko, kde štát prostredníctvom rozpočtových opatrení každoročne vykrýva straty z predchádzajúcich období, pričom v tomto roku je štátom krytá strata za necelých 38 mil. eur.

Celkovo NKÚ vníma situáciu v rozpočte podobne ako rozpočtová rada, či samotné ministerstvo financií, ktoré priznalo, že stanovené ciele sa nepodarí naplniť.

“Optimistické ciele definované v návrhu rozpočtu Slovenskej republiky na rok 2019 sú ohrozené a už dnes je isté, že rast hrubého domáceho produktu (HDP) o 4,5 % je nedosiahnuteľný. Obchodná vojna medzi Čínou a USA, spomalenie ekonomiky Nemecka, ale aj jej nižší rast v Európe sa negatívne prejavuje v príjmovej časti slovenského rozpočtu verejnej správy. Vláda SR bude musieť prijať opatrenia, ktoré budú súvisieť okrem iného s viazaním niektorých výdavkov rozpočtu,” konštatuje predseda NKÚ Karol Mitrík s tým, že podľa analýzy úradu inak môže dosiahnuť deficit verejných financií až 1,2 % HDP.

Viac k témam: NKÚ Najvyšší kontrolný úrad, oddlžovanie nemocníc, štátny rozpočet
Zdroj: Webnoviny.sk – Zadlžovanie nemocníc aj financovanie železníc, kontrolóri varujú pred rizikami štátneho rozpočtu © SITA Všetky práva vyhradené.