Vyššie dane a odvody znížili počet živnostníkov na Slovensku o štvrtinu

0
383

14.10.2019 (Webnoviny.sk) – Na Slovensku poklesol počet živnostníkov od roku 2009 takmer o štvrtinu. Vlani ich bolo podľa Štatistického úradu SR približne 304 tisíc. V rámci 28 krajín Európskej únie bolo dokopy za vlaňajšok 32,6 miliónov evidovaných živnostníkov.

Predstavujú 14 % z celkovej európskej zamestnanosti. “Pokles počtu živnostníkov na Slovensku súvisí aj s tým, že majú stále vysoké daňovo-odvodové zaťaženie,” skonštatovala analytička Slovenskej sporiteľne Lenka Buchláková.

Zamestnanci alebo podniky

Mnohí živnostníci prešli podľa Buchlákovej na s.r.o. alebo prestúpili do zamestnaneckého pomeru. Za vlaňajšok bolo evidovaných 266 tisíc právnických osôb, čo je takmer polovičný nárast od roku 2009. Z toho podnikov bolo 230 tisíc. “To je za posledných deväť rokov nárast o 81 %,” povedala Buchláková.

V roku 2018 najviac podnikov pôsobilo v oblasti veľkoobchodu a maloobchodu (20 %) a v oblasti odborných, vedeckých a technických činností (17,5 %). Drvivú väčšinu podnikov tvoria firmy, ktoré majú do 50 zamestnancov.

Aktuálne tvoria 97 % zo všetkých podnikov na Slovensku, teda je ich zhruba 118 tisíc. Nasledujú podniky s 50 až 249 zamestnancami, je ich takmer tritisíc. Len 679 podnikov na Slovensku má podľa Buchlákovej viac ako 250 zamestnancov.

Dominuje stavebníctvo

Za posledných deväť rokov sa nezmenila prioritná oblasť živnostníkov. Tou bolo aj za vlaňajšok stavebníctvo so štvrtinovým podielom. Nasleduje veľkoobchod a maloobchod (20 %), priemysel (16 %) a odborné, vedecké a technické činnosti (11 %).

Najviac živnostníkov má podľa Európskeho štatistického úradu Eurostat Grécko a Taliansko. Prevažne v oblasti turizmu. V Grécku je tretina ľudí evidovaných práve ako samostatne zárobkové osoby a v Taliansku je ich vyše 20 %.

Nasleduje Poľsko (18 %) a Rumunsko (17 %). Na Slovensku tvoria živnostníci 15 % z celkového počtu zamestnaných osôb. Najmenej živnostníkov je v Dánsku a Luxembursku (obe 8 %).

Viac k témam: Štatistický úrad SR, SZČO Samostatne zárobkovo činná osoba
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyššie dane a odvody znížili počet živnostníkov na Slovensku o štvrtinu © SITA Všetky práva vyhradené.