Ako koronavírus ovplyvnil výšku úrokov na hypotékach?

0
1590

Médiá sú plné informácií o stúpaní cien nehnuteľností aj úrokoch na hypotékach. Je to naozaj tak? Ako sa pohybujú jednotlivé úroky na hypotékach v jednotlivých bankách na Slovensku? Ktoré z nich ponúkajú najvýhodnejší úrok?

Niektoré banky podmienky sprísnili

Niekoľko slovenských bánk v dôsledku vypuknutia pandémie skutočne menilo a sprísňovalo podmienky poskytovania úverov. V aktuálnej situácii sa však niet čomu čudovať! Tak napríklad, Prima banka, Slovenská sporiteľňa či ČSOB banka už ďalej neakceptujú príjem zo zahraničia. Navyše, v prípade týchto bánk došlo aj k zníženiu maximálnej možnej výšky hypotekárneho úveru. Tieto banky ďalej vytvorili aj rizikové skupiny žiadateľov, najmä tých, ktorí sú zamestnaní v gastro priemysle, hoteliérstve či službách. 

Ako sú na tom banky v máji 2020?

Nedávno sme vám ponúkli malý prieskum toho, aká je aktuálna situácia na hypotekárnom trhu v mesiaci apríl. Pre porovnanie sa poďme pozrieť na aktuálny mesiac. Využili sme nasledovné parametre:

Hodnota nehnuteľnosti: 150 000 €
Výška hypotéky: 120 000 €
Doba splácania: 30 rokov
Fixácia úroku: 3 roky

Snímka-obrazovky-2020-05-28-o-14.35.20 Ako koronavírus ovplyvnil výšku úrokov na hypotékach?
www.financnykompas.sk

Z porovnania hypoték vyplýva, že banky ponúkajú hypotéku s úrokom menej ako 1 %. Ide o klasické hypotéky bez špeciálnych akcií a takýto úrok poskytuje hneď niekoľko bánk. Podľa porovnania hypoték, ponuku s úrokom pod 1 % ponúka až 8 bánk.