Vláda dofinancuje poskytovanie trvalého kurzarbeitu piatimi miliónmi eur, ústredie práce nemá dosť financií

0
1124

5.10.2022 (Webnoviny.sk) – Vláda dofinancuje poskytovanie trvalého kurzarbeitu do konca tohto roka sumou 5 miliónov eur. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny SR totiž nemá na tento účel dostatok finančných prostriedkov. Ústredie práce evidovalo k 24. augustu tohto roka na podporu v čase skrátenej práce zostatok v sume takmer 1,1 milióna eur.

Za marec až júl tohto roka pritom uhradilo podporu v čase skrátenej práce v sume 18,9 milióna eur a aktuálne posudzuje žiadosti v objeme 1,5 milióna eur. „Pre ďalšie pokračovanie poskytovania podpory v čase skrátenej práce v plnom rozsahu je nevyhnutné čo najskôr uvoľniť finančné prostriedky pre účely poskytovania podpory v čase skrátenej práce pre rok 2022,” uviedlo ministerstvo práce a sociálnych vecí.

Zákon na prechodné obdobie rokov 2022 a 2023 ustanovil maximálnu úhrnnú výšku podpory, ktorú poskytne ústredie práce v systéme poskytovania podpory, v úhrne najviac v sume 20 miliónov eur v príslušnom kalendárnom roku. Ak sa výška podpory stanovená zákonom na kalendárny rok vyčerpá a nebude postačovať na pokrytie nárokovej podpory pre žiadateľov, je na rozhodnutí vlády, či na základe návrhu rezortu práce rozhodne o navýšení tejto sumy.

Viac k témam: Kurzarbeit
Zdroj: Webnoviny.sk – Vláda dofinancuje poskytovanie trvalého kurzarbeitu piatimi miliónmi eur, ústredie práce nemá dosť financií © SITA Všetky práva vyhradené.