Viac ako štyri roky je na Slovensku bez práce menej ľudí než vlani, najviac ich má Prešovský kraj

0
325

2.8.2020 (Webnoviny.sk) – Úrady práce na Slovensku evidovali ku koncu júna tohto roka 24,4-tisíca osôb, ktoré boli bez práce viac ako štyri roky. Medziročne ide o pokles o 3,6-tisíca ľudí. Viac ako štyri roky je tak v súčasnosti bez práce 11 % z celkového počtu nezamestnaných.

Počet nezamestnaných, ktorí sú evidovaní na úrade práce viac ako jeden rok, ku koncu šiesteho mesiaca tohto roka oproti koncu júna vlaňajška vzrástol o 4,8-tisíca na 65-tisíc osôb. Vyplýva to zo štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Prešovský kraj vedie

Najviac dlhodobo nezamestnaných, ktorí sú v evidencii úradov práce viac ako štyri roky, sa nachádza v Prešovskom kraji. Ku koncu júna tohto roka išlo o 7,9-tisíca nezamestnaných.

Prispeli k tomu predovšetkým okresy Kežmarok, Vranov nad Topľou a Prešov, v ktorých počet nezamestnaných nad štyri roky presiahol 1,1- tisíca.

V Košickom kraji nemalo prácu viac ako štyri roky 7,6-tisíca evidovaných nezamestnaných.

Najhoršia situácia bola v tomto kraji v okresoch Trebišov, Michalovce, Košice-okolie a Rožňava, keď v okrese Trebišov bolo takmer 2-tisíc ľudí s nezamestnanosťou nad štyri roky a v okresoch Michalovce, Košice-okolie a Rožňava cez 1,1-tisíca takýchto osôb.

Rimavská Sobota vyčnieva

Tretím najhorším krajom je z hľadiska dlhodobej nezamestnanosti Banskobystrický kraj.

V ňom je bez práce viac ako štyri roky 5,6-tisíca osôb. Nad všetkými okresmi Banskobystrického kraja vyčnieva okres Rimavská Sobota, kde je takmer 2,1-tisíca ľudí nezamestnaných viac ako štyri roky.

Lepšia situácia je v Žilinskom kraji, kde počet nezamestnaných nad štyri roky na konci minulého mesiaca dosiahol 1,3-tisíca osôb. Nasleduje Nitriansky kraj, ktorý v tejto kategórii eviduje 949 nezamestnaných.

V Trenčianskom kraji bolo bez práce nad štyri roky 500 osôb. V Bratislavskom kraji bolo minulý mesiac bez práce viac ako štyri roky 315 ľudí a v Trnavskom kraji 208 osôb.

Miera nezamestnanosti stúpla

Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku v júni tohto roka stúpla o 0,20 percentuálneho bodu na 7,40 %. Medziročne bola miera nezamestnanosti v minulom mesiaci vyššia o 2,43 percentuálneho bodu.

Úrady práce evidovali 203 586 disponibilných uchádzačov o zamestnanie. V porovnaní s májom ide o nárast o 5 330 ľudí. Medziročne počet uchádzačov, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, v júni stúpol o 66 960 osôb.

Miera nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o prácu, a to vrátane ľudí na “péenke” alebo na absolventskej praxi, dosiahla minulý mesiac 8,20 %.

V porovnaní s májom tohto roka išla nahor o 0,24 percentuálneho bodu, medziročne stúpla o 2,16 percentuálneho bodu. Úrady práce evidovali v júni celkovo 225 508 ľudí bez práce, čo je v porovnaní s májom tohto roka o 6 349 osôb viac.

Viac k témam: nezamestnanosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Viac ako štyri roky je na Slovensku bez práce menej ľudí než vlani, najviac ich má Prešovský kraj © SITA Všetky práva vyhradené.