Tržby amerického maloobchodu v predchádzajúcom mesiaci prekonali očakávania ekonómov

0
315

16.10.2020 (Webnoviny.sk) – Americké maloobchodné tržby v septembri výrazne stúpli, pričom išlo už o piaty mesiac ich rastu, keďže obyvatelia krajiny zvýšili výdavky na odevy, autá a športové potreby. Ministerstvo obchodu USA v piatok informovalo, že maloobchodné tržby minulý mesiac stúpli o 1,9 percenta.

Išlo o podstatne lepší rast, ako očakávali ekonómovia, ktorí odhadovali, že bude na úrovni 0,8 percenta. Zvýšenie tržieb zároveň bolo výraznejšie ako v auguste, kedy posilnili o 0,6 percenta.

Tržby amerického maloobchodu sa zotavujú odvtedy, ako sa prepadli na jar, kedy sa obchody museli zavrieť, aby sa tak pomohlo prevencii pred šírením koronavírusu.

Minulý mesiac stúpol najmä predaj odevov, a to o 11 percent. Tržby za predaj áut a automobilových dielcov sa zvýšili o 3,6 percenta a tržby za športové potreby posilnili o 5,7 percenta.

Spotrebiteľské výdavky tvoria dve tretiny ekonomickej aktivity v USA a pozorne sa sledujú ako ukazovateľ hospodárskeho zdravia krajiny. Tržby maloobchodu však tvoria iba približne tretinu spotrebiteľských výdavkov, keďže nezahŕňajú výdavky za služby.

Viac k témam: maloobchod, spotrebiteľské výdavky, tržby
Zdroj: Webnoviny.sk – Tržby amerického maloobchodu v predchádzajúcom mesiaci prekonali očakávania ekonómov © SITA Všetky práva vyhradené.