Trump dočasne zastavil vydávanie zelených kariet, cieľom je ochrana pracovných miest Američanov

0
335

23.4.2020 (Webnoviny.sk) – Americký prezident Donald Trump podpísal výkonné nariadenie, ktorým dočasne zastavil schvaľovanie takzvaných zelených kariet, teda povolení na trvalý pobyt v USA. Opatrenie, ktoré zahŕňa viacero výnimiek, bude trvať 60 dní a následne ho možno predĺžiť, uviedol prezident.

Ochrana pracovných miest

Cieľom opatrenia je chrániť pracovné miesta Američanov v rámci ekonomiky zasiahnutej pandémiou koronavírusu.

“Toto zabezpečí, že nezamestnaní Američania budú prvými v rade na pracovné miesta, keď sa naša ekonomika opätovne rozbehne,” vysvetlil Trump počas brífingu v Bielom dome.

Kritici však prezidenta obviňujú, že využíva pandémiu na presadenie svojich dlhodobých radikálnych zámerov v oblasti imigračnej politiky.

Nariadenie sa netýka lekárov a sestier

Nariadenie zastavuje aj lotériu Diversity Visa Lottery, v rámci ktorej USA prideľujú povolenie okolo 50-tisíc náhodným uchádzačom ročne.

Nariadenie sa netýka tých, ktorí chcú pracovať v Spojených štátoch ako lekári, zdravotné sestry alebo iní zamestnanci v zdravotníckom systéme. Státisícom sezónnych pracovníkov bude vstup do USA rovnako povolený.

Viac k témam: ekonomická kríza, Koronavírus, Koronavírus COVID-19 v USA, trvalý pobyt, zelená karta
Zdroj: Webnoviny.sk – Trump dočasne zastavil vydávanie zelených kariet, cieľom je ochrana pracovných miest Američanov © SITA Všetky práva vyhradené.