Tri samosprávne kraje dostanú od štátu bezúročné pôžičky, môžu ich čerpať na opravy ciest a infraštruktúry

0
333

15.7.2020 (Webnoviny.sk) – Tri samosprávne kraje dostanú od štátu bezúročné pôžičky na rekonštrukcie regionálnych ciest a rozvoj infraštruktúry v celkovej výške 65 miliónov eur.

Najvyššiu pôžičku, vo výške 25 miliónov eur, dostane Bratislavský samosprávny kraj, po 20 miliónov eur štát požičia Trenčianskemu a Košickému samosprávnemu kraju.

Rozhodla o tom v stredu vláda, ktorá schválil návrh z dielne rezortu financií na poskytnutie návratnej finančnej výpomoci spomínaným župám.

Všetky pôžičky budú bezúročné

Vo všetkých troch prípadoch ide o bezúročné pôžičky, ktoré sa môžu čerpať v období rokov 2020 až 2022.

Prvá splátka je odložená až na jeseň 2023, pričom splatnosť je pri pôžičke Bratislavskému samosprávnemu kraju určená na 15 rokov, pri zvyšných dvoch krajoch na 10 rokov.

Opravy ciest či majetku

Štátne bezúročné pôžičky môžu samosprávne kraje čerpať na opravy a rekonštrukcie ciest II. a III. triedy, vrátane súvisiacej cestnej infraštruktúry.

Využiť ich budú môcť taktiež na opravy majetku a investície do majetku vo vlastníctve samosprávneho kraja určeného na výkon samosprávnych pôsobností na úseku sociálnych služieb, zdravotníctva, kultúry, cestovného ruchu, vzdelávania, športu a regionálneho rozvoja.

Viac k témam: oprava ciest, pôžička, rekonštrukcia, rekonštrukcia ciest, štátna pôžička
Zdroj: Webnoviny.sk – Tri samosprávne kraje dostanú od štátu bezúročné pôžičky, môžu ich čerpať na opravy ciest a infraštruktúry © SITA Všetky práva vyhradené.